Deel Marktplein wordt tijdelijke Markttuin in Harelbeke

Burgemeester Alain Top, schepenen Tijs Naert en Dominique Windels, projectcoördinator stadsvernieuwing Yann Raes en schepen David Vandekerckhove. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De tijdelijke Markttuin in Harelbeke wordt een combinatie van zit- en picknickbanken, een speelzone met speeltoestellen en heel wat groen en bomen die zorgen voor natuurlijke schaduw. De tuin komt er van 15 juni tot half september. Enkele kortparkeerplaatsen sneuvelen.

Na het heraanleggen van het Marktplein in 2022 luisterde Stad Harelbeke actief naar de groeiende roep van haar inwoners en lokale handelaars naar meer groen en beleving in het hart van de stad. “Wij hadden als college en stadsbestuur ook al meerdere keren nagedacht hoe we het Marktplein konden invullen met een andere benadering. We kwamen tot de conclusie dat we het plein groener, gezelliger en levendiger moesten maken”, duidt burgemeester Alain Top (Vooruit). “In een veranderende wereld erkent het stadsbestuur de noodzaak om flexibel te reageren op nieuwe maatschappelijke uitdagingen en noden. Deze innovatieve transformatie is een antwoord op de vraag naar meer natuur en leefbaarheid in stedelijke omgevingen en wil zorgen voor een levendig en aantrekkelijk stadscentrum.”

Parking Markt

“Een deel van het Marktplein groener maken en een Markttuin creëren biedt een kleinschalig antwoord op toenemende temperatuur in stedelijke omgevingen”, zegt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen). Voor de wekelijkse markt wordt gekozen voor een uitbreiding op de Vrijdomkaai tijdens de tijdelijke groenopstelling. “Met leuke acties en de nodige bewegwijzering zorgen we ervoor dat bezoekers hun favoriete marktkraam zeker terugvinden.”

Voor de geplande evenementen op het Marktplein wordt een goede oplossing gezocht in combinatie met de nieuwe markttuin. Met het project verdwijnen ook tijdelijk de kortparkeerplaatsen op het Marktplein. “Deze worden deels gerecupereerd aan de overkant van de straat. Ook langs de Vrijdomkaai en op het binnenplein van het Marktplein kan uiteraard nog steeds geparkeerd worden. Vanaf nu willen we dit zeer herkenbaar maken onder de noemer Parking Markt en niet meer Parking Binnenhof”, aldus Alain Top, die alle inwoners uitnodigt om deze unieke Markttuin te komen ervaren en hun mening te geven. “We zijn zeer benieuwd wat de Harelbeekse inwoners van het project vinden en zullen alle inwoners, maar ook toevallige bezoekers, bevragen op verschillende manieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier