De Vlaamsche Vrienden: “Spelen voor klein of groot publiek: alles voor de kunst”
Op 21 maart 2020 zou het toneelstuk ‘Camping Ventoux’, de nieuwste productie van ‘De Vlaamsche Vrienden’ in première zijn gegaan in OC Rookop. Corona besliste er anders over, al betekent uitstel geenszins afstel.
Geboren en getogen Reningelstenaar Eddy Huys (64) kreeg de toneelmicrobe al een heel eind voor de officiële (her)oprichting van ‘De Vlaamsche Vrienden’ te pakken. “Ik herinner me dat ik als kind al graag in de kijker liep”, lacht de voorzitter. “Daarnaast maakte toneel deel uit van de familietraditie: mijn vader en grootvader, zowel aan moeders- als aan vaderskant, speelden amateurtoneel. In 1976 deed ik mee aan de gelegenheidsproducties van ‘Tejater Tienevijf’, waar ik de smaak écht te pakken kreeg. Vanaf 1978 speelden we enkele jaren onder de noemer ‘Jeugdgroep Wigwam’, dat in 1982 officieel omgedoopt werd tot ‘De Vlaamsche Vrienden’, de vroegere toneelvereniging die lange tijd actief was in ons dorp. In die beginjaren was er geen extra budget om de regie uit te besteden”, zegt Eddy. “Gaandeweg konden we ons gastregisseurs permitteren, waarvan we zelf heel wat zaken opstaken en vernieuwende invalshoeken leerden kennen. Hoewel het genre vaak onderschat wordt, vertolkte ik zelf ontzettend graag komische rollen. Wat het genre zo moeilijk maakt, is dat je niet mag vervallen in overacting en de juiste snaar moet zien te vinden”, weet Eddy.
“Omdat we zo dicht bij de première stonden, was de ontgoocheling enorm”
Traditioneel brengt de toneelvereniging een viertal voorstellingen op de planken in de tweede helft van maart. Dit jaar was alles al voor 95 procent in gereedheid gebracht om op 21 maart in première te gaan. “We zouden ‘Camping Ventoux’ brengen, een eigen stuk, van de hand van onze huisauteur Wim Chielens uit Reningelst. Hij schreef er twee zomers aan en nam ook de regie op zich. Half maart waren alle kledingstukken en attributen ter plaatse, het decor stond volledig op punt en de acteurs waren er helemaal klaar voor… Het enige wat we nog moesten doen, was de tribune opzetten. Op 12 maart voelden we aan dat de voorstellingen niet zouden kunnen plaatsvinden en beslisten we alles af te blazen. Net omdat de première zo kort bij was en we ons in de eindfase van de repetities bevonden, kwam dit hard aan bij iedereen. De ontgoocheling was groot”, aldus voorzitter Eddy.
Niet alleen emotioneel, maar ook financieel is 2020 een harde dobber voor ‘De Vlaamsche Vrienden’. “Het kostenplaatje zal al gauw oplopen tot enkele duizenden euro’s”, vreest Eddy. “Gelukkig voeren we een gezond financieel beleid en bouwen we steevast een financiële buffer in, zeker voldoende om twee noodseizoenen te kunnen overbruggen. We hopen op een tegemoetkoming voor de huur van de zaal.”
Attributen genummerd
“Vrijwel meteen beslisten we om deze productie door te schuiven naar volgend werkjaar. Toch zullen we bijna alles van nul moeten opstarten. Hoewel we het affichebeeld behouden, is het huidige promotiemateriaal onbruikbaar voor volgend jaar. Alle verkochte tickets werden terugbetaald, dus ook de ticketverkoop zal volledig opnieuw georganiseerd moeten worden. Verder mag je toch ook opnieuw op een drietal maanden rekenen voor de acteurs om zich opnieuw één te voelen met hun rol. We stopten heel wat tijd en energie in het op punt stellen van ons futuristische decor. Gelukkig mochten twee van onze leden bij de versoepelingen van de coronamaatregelen de zaal twee dagen binnen om alle kostbare of persoonlijke spullen weg te halen. Van die tijd maakten we gebruik om alle attributen tot in de kleinste details te inventariseren, te sorteren en te nummeren, zodat we alles volgend jaar in een minimum van tijd opnieuw kunnen opzetten. Uiteraard zullen we de verdere evolutie van het coronavirus eerst moeten afwachten, maar als dat nodig mocht zijn, spreiden we het publiek wat meer over de tribune en brengen we extra voorstellingen. Uiteraard is het doorgaans zo dat hoe meer aanwezigen er zijn, hoe meer voldoening we krijgen. In deze tijden speelt de grootte van het publiek een minder grote rol. Alles voor de kunst”, besluit voorzitter Eddy Huys hoopvol.
Oproep
Het gezelschap kan rekenen op een vrij vaste crew, uit Reningelst, maar ook uit de omliggende dorpen. Toch zijn nieuwe leden en vrijwilligers steeds welkom. Acteurs repeteren vanaf januari gemiddeld drie avonden per week. De technische ploeg staat vooral paraat tijdens de laatste weken voor de première. Vrijwilligers die een handje willen helpen achter de bar zijn ook welkom. Wie zich geroepen voelt, mag een mailtje sturen naar info@devlaamschevrienden.be.
Opgericht in: 1982. p>
Voorzitter: Eddy Huys. p>
Aantal leden: een 30-tal. p>
Lokaal: OC Rookop. p>
Nog voor WOI brachten toneelliefhebbers uit het dorp af en toe blijspelen op de planken, nu eens in een herberg of feestzaal in de Baljuwstraat, dan weer in een herberg op het Reningelstplein. In 1928 was er voor het eerst sprake van ‘De Vlaamsche Vrienden’, dat in 1947 omgevormd werd tot ‘De Vlaamse Vrienden’. Na een rustperiode van een tiental jaar speelde men onder de noemers ‘Tejater Tienevijf’ en ‘Jeugdgroep Wigwam’, waarop de vereniging in 1982 opnieuw haar oorspronkelijke naam aannam. p>
De Vereniging
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier