De vakjury heeft beslist: dit wordt onze nieuwe West-Vlaams Ambassadeur (*)
Een loodzware taak was het voor de vakjury. De ervaring van juryvoorzitter Michel D’Hooghe kwam van pas om de moeilijke deliberatie in goede banen te leiden. Want hoe begin je te elimineren in een lijstje van topkandidaten voor de titel van West-Vlaams ambassadeur? Lees het juryverslag hier!
Wie zijn de tien finalisten die meedingen naar de titel van West-Vlaams Ambassadeur? Ontdek het hier.
Net als vorig jaar verzamelde de vakjury voor de West-Vlaams Ambassadeur in de Roularta-‘villa’, het ouderlijk huis van de familie De Nolf. Onder leiding van baron Michel D’Hooghe zaten mensen van Krant Van West-Vlaanderen, Radio 2, Focus/WTV en de provincie samen rond de tafel om zich te buigen over de 10 kandidatendossiers.
“Ik neem aan dat iedereen zich goed heeft voorbereid”, begon Michel D’Hooghe, die voor de tweede keer de taak van juryvoorzitter op zich nam. “Want laat het duidelijk zijn: we hebben hier een prachtig lijstje van kandidaten voor ons. Het zijn stuk voor stuk figuren waar heel West-Vlaanderen trots op is. Elkeen kan voor mij perfect West-Vlaams Ambassadeur zijn en sommigen zijn het op hun manier al. Elke kandidaat zou onze provincie waardig vertegenwoordigen. Maar wellicht heeft iedereen hier rond de tafel wel iemand in gedachten die voor hem of haar ‘de perfecte ambassadeur’ is in opvolging van Wim Lybaert. Ook ik heb mijn voorkeur. Het wordt een moeilijke oefening, maar ik hoop dat we net als vorig jaar met een unaniem besluit naar buiten kunnen treden.”
Kwaliteiten overlopen
Redactiedirecteur van Krant van West-Vlaanderen Pascal Kerkhove gaf aan dat het misschien handig was om de troeven van elke persoon uit de top tien even op te lijsten. Zo konden we alvast een eerste beeld vormen van de verschillende meningen rond de tafel. In willekeurige volgorde passeerden de kandidaten de revue.
Maaike Cafmeyer kwam eerst aan de beurt. “Zij is duidelijk meer dan een actrice. Ze komt op voor haar mening en engageert zich voor de kwesties waarin ze gelooft”, vindt Evelien Vanwalleghem. Haar collega Orfee Geldhof knikt. “Ze gebruikt haar bekendheid om te vechten voor haar overtuiging. Of het nu gaat over het minder aan de bak komen als oudere actrice of over de subsidies van de cultuursector. 2019 was bovendien haar jaar. Wat een acteerprestaties heeft ze neergezet… en zonder haar West-Vlaams accent ooit weg te steken.”
Daarna was het de beurt aan Hannes Coudenys. “Misschien de minst bekende van het lijstje”, denkt Peter Verheecke. “Maar wel een topper: ondernemer, creatieveling en nu ook op televisie bekend met zijn verschijning in Iedereen Beroemd.” Jan Beernaert: “Iedereen in Vlaanderen kent zijn Ugly Belgian Houses. Toch? Maar misschien is hij als persoon nog iets te weinig bekend. Al is hij een model-West-Vlaming om fier op te zijn. En echt een sympathieke gast. Ik denk dat we daar zeker nog van gaan horen.”
Op en top West-Vlaams
Als Delfine Persoon ter sprake komt, is iedereen unaniem. “Op en top West-Vlaming. Als er iemand in de lijst niet kan wegsteken dat ze West-Vlaams is, dan is zij het wel. En je moet het maar doen, na de teleurstelling van de kamp tegen Katie Taylor toch terugknokken en alweer wereldkampioen worden in een andere categorie. Straf toch?”, vindt Pascal Kerkhove. “Maar ze zit misschien iets te veel in de niche van de sport. Al reikt haar bekendheid natuurlijk wel tot ver buiten onze provincie”, geeft Fanny Depijpere mee.
Als het over bekendheid gaat, dan heeft Conny Vandendriessche misschien nog wat stappen te zetten, denkt Evelien Vanwalleghem. “Misschien onterecht, maar wellicht is ze nog iets te weinig bekend bij de modale West-Vlaming”, vindt ze. “Klopt, maar je wint natuurlijk niet zomaar een Vlerick Award. Als topondernemer verdient ze haar plaats in deze lijst”, reageert Michel D’Hooghe. “Zij geeft leiding aan duizenden mensen. Een voorbeeld voor het West-Vlaams ondernemerschap. Ook in het buitenland heeft ze haar strepen verdiend.”
De volgende op het lijstje is Niels Destadsbader. “Die hoeft geen introductie meer. Staat voor het tweede jaar op rij in de ultieme selectie en heeft dit jaar nog meer prijzen gewonnen en nog meer de harten in West-Vlaanderen en de rest van het land veroverd”, denkt Fanny Depijpere. “Hij heeft er echt voor moeten knokken en blijft altijd zijn roots trouw. In elk interview heeft hij het over zijn Deerlijk”, zegt Nicolas Staelens.
Liefde voor Westhoek
Karl Vannieuwkerke is een al even bekende naam. “Altijd toont hij zijn liefde voor de Westhoek, waar hij opgroeide. Met Vive le Vélo brengt hij de koers in ieders huiskamer”, zegt Pascal Kerkhove. “Hij maakt de sport voor iedereen toegankelijk. Een prestatie op zich. En wat een kijkcijfers!”
Rik Verheye brak in 2019 helemaal door. “Op en top West-Vlaming die zijn accent, zijn voorliefde voor Club Brugge, zijn roots in Knokke altijd trouw blijft. Bovendien werkt hij aan een reeks over West-Vlaanderen”, geeft Nicolas Staelens aan.
Ook Dominique Persoone koestert zijn taal. “Ondernemer, tv-persoonlijkheid en dan die authentieke tongval. Hij is erg innemend”, vindt Orfee Geldhof. “Weet je nog hoe lyrisch hij vorig jaar was over West-Vlaanderen toen hij het dessert voorstelde tijdens het gala?”, herinnert Fanny Depijpere zich. “Ik denk dat hij het ambassadeurschap met hart en ziel zou uitdragen”, aldus Jan Beernaert. “Misschien wel de ideale kandidaat.”
Daarna lag het dossier van rapper Brihang op tafel. “Dit was ongetwijfeld het jaar van de doorbraak voor hem”, zegt Evelien Vanwalleghem. “Oer-West-Vlaams en echt een topgast om mee samen te werken”, voegt Peter Verheecke eraan toe. “Gewoon en superjoviaal.”
Prestaties
De bespreking sloot af met Emma Meesseman. “Ook zij zat vorig al in de top tien. En dit jaar was het nog veel meer haar jaar. Zij is als basketster tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Om tijdens de WNBA-finale MVP te worden moet je uit het goede hout gesneden zijn. Als het alleen om prestaties zou gaan, dan is zij de topkandidaat uit de lijst”, vindt Nicolas Staelens. “En ze blijft doodgewoon. Geen allures, altijd bereid om te reageren, mee te werken ondanks haar drukke agenda”, aldus Pascal Kerkhove.
Het was duidelijk dat het voor de jury een moeilijke knoop zou worden om door te hakken. “Laten we eerst van tien naar zeven kandidaten proberen te gaan”, stelt juryvoorzitter Michel D’Hooghe voor. “In de volgende rondes kunnen we de selectie dan nog kleiner proberen maken tot we uiteindelijk tot die ene ultieme ambassadeur komen. Ik stel voor dat we nu overgaan tot de eerste stemming.”
(*) Maar dan moesten wij natuurlijk de villa verlaten. Wie de jury koos als opvolger van Wim Lybaert? Dat weten we vanavond woensdag omstreeks 22u30.
Volg het op onze stories op instagram via @kw.be, LIVE vanop het gala in La Brugeoise in Brugge. Check de hashtag #WVLA19 op de sociale media.
West-Vlaams Ambassadeur 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier