De Vaderlanderkes houdt voordracht naar aanleiding van 75 jaar Nato: “NATO leeft meer dan ooit”

Luc Geers leidt de voordracht in met een presentatie die hij opmaakt aan de hand van postzegels van de NATO. “Ik heb geen glazen bol, maar we mogen stellen dat Poetin geen gezichtsverlies wil lijden en de oorlog wil winnen. Ook daarom zal onze lezing heel interessant en actueel zijn.” © BC

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de NATO organiseert De Vaderlanderkes op 19 april een voordracht die gegeven wordt door luitenant-generaal b. d. Claude Van de Voorde, de voormalige Belgische militaire vertegenwoordiger bij de NATO. “Nu, 75 jaar na de oprichting, is de NATO meer levend dan ooit”, zegt voorzitter Luc Geers.

De Vaderlanderkes ‘Zedelgem herdenkt!’ is een vereniging die de herdenking aan de oud-strijders uit Groot-Zedelgem voortzet en een nieuwe vertaling wil geven naar de toekomst toe, door lezingen, cultuurhistorische uitstappen en herdenkingsmomenten te organiseren. De vereniging Vaderlanderkes verwijst naar de zandzakjes uit de wereldoorlogen werd een aantal jaren geleden opgericht en Luc Geers uit de Wilgenlaan in Zedelgem zit aan het stuur als voorzitter. Luc is luitenant-kolonel en is verantwoordelijk voor de coördinatie van de training binnen Defensie.

“De Vaderlanderkes is een voortzetting van de vroegere Nationale Strijdersbond (NSB) van Zedelgem. De deelgemeenten Aartrijke en Loppem hebben nog hun eigen NSB-afdeling, maar De Vaderlanderkes werkt ook over de deelgemeenten heen. Zo zetten we voor onze 11-novemberherdenking onze hoofdactiviteit altijd een gebeurtenis of persoon in de kijker uit de wereldoorlogen. Vorig jaar was dat de voormalige Zedelgemse verzetsheld Ferdinand De Lil, dit jaar zullen dat twee gebeurtenissen zijn die plaatsvonden in Loppem. Namelijk een Duits bombardement op 27 mei 1940 waarbij verschillende slachtoffers vielen en een neergestorte geallieerde brandstoftank.”

“De dreigingen die vandaag leven, zijn geen ver-van-ons-bedshow”

Op vrijdag 19 april om 19 uur organiseert De Vaderlanderkes een voordracht naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de NATO. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht en telde bij de start twaalf landen. Vandaag telt deze militaire internationale organisatie 32 landen. “Al 75 jaar verzekert de trans-Atlantische band tussen Europa en Noord-Amerika onze vrijheid en veiligheid. Met de oorlog in Oekraïne werd de NATO gedwongen zichzelf heruit te vinden en wordt van alle Europese landen een grotere bijdrage verwacht om onze kostbare veiligheid te garanderen”, legt Luc uit.

NATO-postzegels

Deze unieke voordracht, die gegeven wordt door de voormalige Belgische militaire vertegenwoordiger bij de NATO, luitenant-generaal b. d. Claude Van de Voorde, is getiteld ‘NATO at seventy-five, more than ever alive!’. “Ikzelf geef een inleiding op de voordracht aan de hand van een diatentoonstelling van postzegels in het thema van de NATO. Het publiek krijgt antwoord op de vragen wat de NATO precies is, wat deze organisatie betekent voor onze vrijheid maar ook of wij ons zorgen moeten maken over de toekomst. Voorts brengt de voordracht ons een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van de NATO, de ontwikkeling in de afgelopen 75 jaar en maken we de balans op van de oorlog in Oekraïne. We sluiten af met wat de consequenties zijn voor ons land.”

Gezichtsverlies Poetin

Voor wie deze lezing bedoeld is? “Voor iedereen uit de regio. Voor de lokale bevolking die zichzelf wil sensibiliseren”, licht de voorzitter verder toe. “Dit is een unieke kans. De dreigingen die vandaag leven, zijn geen ver-van-ons-bedshow. We moeten ons ten allen tijde voorbereiden op het ergste. Ik heb geen glazen bol, maar we weten dat Poetin geen gezichtsverlies wil lijden. Hij wil de oorlog winnen en is in staat om over te gaan op onverwachte acties, zoals het binnendringen van andere landen. Dan zullen wij moeten overgaan naar artikel vijf van het NATO-verdrag. Daarin staat dat een aanval op een lidstaat beschouwd wordt als een aanval op alle lidstaten. Dat betekent dat al die landen dan moeten samenwerken. Dat is in het 75-jarig bestaan van de NATO nog maar een keer gebeurd, na 9/11.”

De lezing start op vrijdag 19 april om 19 uur in gemeenschapscentrum De Groene Meersen. De deuren openen om 18.30 uur. Inschrijven is noodzakelijk en kan door een mailtje te sturen naar vaderlanderkes.zedelgem@gmail.com. Deelnemen kost 5 euro per persoon.

Overschrijven gebeurt op het rekeningnummer BE31 1030 6120 5755 van ‘De Vaderlanderkes. Zedelgem herdenkt!’ met de mededeling: ’ 75y NATO – Naam en aantal personen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier