De Steuntelefoon van Motena uit Roeselare in de prijzen bij de Zorgawards

De psychologen van de Steuntelefoon poseren met hun award. We herkennen Anneleen Santens, Stéphanie Janssens, Melissa Schaessens, Elke Craeynest, Esther Ollivier en Ine Dhaene. (foto Stefaan Beel)© Stefaan Beel
De psychologen van de Steuntelefoon poseren met hun award. We herkennen Anneleen Santens, Stéphanie Janssens, Melissa Schaessens, Elke Craeynest, Esther Ollivier en Ine Dhaene. (foto Stefaan Beel)© Stefaan Beel
Peter Soete

Tijdens de achtste editie van de Zorgwerkgever van het Jaar werden tien awards uitgereikt. Die awards gaan naar zorgorganisaties en persoonlijkheden die het zorglandschap naar een hoger niveau tillen. Het Roeselaarse Motena viel meerdere keren in de prijzen.

Met de uitreiking van de awards werden tien zorgorganisaties en persoonlijkheden uit de zorgsector beloond voor hun goede werk. Al draait het niet alleen om de winnaars, benadrukt Sam Baro, ceo van ZORG Magazine dat de jaarlijkse awarduitreiking organiseert. “Het voornaamste doel van de uitreiking van deze tien awards is om de sector in zijn totaliteit uitgebreid in de bloemetjes te zetten. De 113 dossiers die ingediend werden, tonen aan hoeveel zorgorganisaties trots zijn op hun werk, hun medewerkers en hun klanten. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. We hopen dan ook dat de beste verhalen en projecten die aan bod gekomen zijn als inspiratie kunnen dienen en leiden tot een nog betere zorg in Vlaanderen en Brussel.”

Fijne erkenning

Het Roeselaarse Motena viel meerdere keren in de prijzen. Niet alleen werd de organisatie met Kotee de winnaar in de categorie ‘Thuiszorgorganisatie van het jaar’, ze mochten zich met de Steuntelefoon ook de laureaat noemen in de categorie ‘Intern project van het jaar’. Bovendien behaalden ze ook een ereplaats in de categorie ‘Branding van het jaar’.

“Dit is een ongelooflijke opsteker voor ons”, begint Stéphanie Janssens, één van de psychologen en hulpverleners van de Steuntelefoon. “Het winnen van een award betekent een heel fijne erkenning van ons project.”

“De Steuntelefoon is een onderdeel van het Therapeutisch Zorgpunt N, dat op zijn beurt deel uitmaakt van Motena. De Steuntelefoon werd in het begin van de coronapandemie opgestart door de psychologen van Thearapeutisch Zorgpunt N. Vanaf 18 maart waren immers geen consultaties en gesprekken meer mogelijk voor patiënten bij de psychologen en we hebben zeer snel geschakeld. Een week later zijn we een permanentie voor collega’s met de Steuntelefoon opgestart.”

“In eerste instantie mochten de collega’s ons zelf opbellen met vragen of om gewoon hun verhaal te doen. Maar we merkten snel dat het beter was om onze collega’s zelf op te bellen. Het is een beetje typisch voor zorgverleners dat ze denken dat het niet nodig is om zelf eens stoom af te blazen. Ze denken alleen aan de mensen die op hun zorgen beroep doen en vinden het niet nodig om zelf ondersteuning te zoeken. Nadat we dus zelf onze collega’s opbelden, hebben we de Steuntelefoon ook opengesteld voor externen zoals voor familieleden van de bewoners van onze woonzorgcentra.”

Voortdurende onzekerheid

“We hoorden veel mensen die het moeilijk hadden om de verhalen van de epidemie die ze meemaakten, mee te nemen naar huis, ook veel verhalen van verdriet en rouw. Maar een grote bezorgdheid bij onze mensen was de voortdurende onzekerheid om steeds maar opnieuw te herorganiseren naargelang de epidemie opgang maakte. En de angst voor het virus, de angst voor het onbekende was ook een bepalende factor in onze gesprekken.”

“Maar wat we altijd merkten als psychologen was toch de samenhorigheid en de strijdlust van alle medewerkers in onze organisatie. Dat liep als een rode draad door ieder gesprek. We merkten echt dat deze crisis het beste in ieder van onze mensen naar boven bracht. En het is ook overduidelijk geworden dat Motena een warme organisatie is. Motena heeft oog voor het welzijn van iedere medewerker en klant. Ik heb zelf dikwijls gehoord ‘Waw, het is fantastisch dat jullie bij mij informeren hoe het met me gaat, ik ben nochtans maar een gewone poetsvrouw’.”

“Daarom zijn we ook zeer tevreden dat de Steuntelefoon een blijver zal zijn, ook als de coronacrisis voorbij is. We worden nu wel aangestuurd vanuit de HR-dienst. Wanneer die signalen opvangt van medewerkers die het even moeilijk hebben, nemen wij contact op met die mensen om te horen of en hoe we iets kunnen doen.”

Ook Kotee wint

Kotee mag zich ‘Thuiszorgorganisatie van het jaar’ noemen en bundelt onder meer de diensten maaltijden aan huis, thuisverpleging, klusdienst, poetsdienst, een aantal assistentiewoningen en digitale ondersteuning aan huis.

“Kotee wil meer zijn dan basisdienstverlening”, vertelt Bouchra Azami Idrissi, directeur Kotee. “We willen tijdens het moment van hulpverlening ook echt het verschil maken naar de klanten toe. We gaan constant op zoek naar manieren om binnen de bestaande werking nog een extra inspanning te doen. Zo blijven onze medewerkers van de dienst Maaltijden aan Huis ook eten bij onze klanten en kunnen klanten mee met de auto op maaltijdronde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier