De Rinkel uit Tielt helpt gezinnen voor hun huisdieren zorgen

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Redactie KW

Elk gezin heeft recht op een huisdier, ook wie het financieel moeilijker heeft of door het leven moet met een beperking. Dat is het motto van het team van De Rinkel, dat die mensen ondersteunt met spulletjes voor hun huisdieren.

In De Rinkel, onderdeel van De Luifel, vinden sinds 1999 heel wat mensen met een beperking een aanbod aan dagbesteding. “De Luifel bestaat al sinds 1987 en ondersteunt mensen met een beperking die zelfstandig wonen”, legt Griet Pecceu uit. “Doordat er een grote nood aan bezigheden overdag werd vastgesteld, kwam daar De Rinkel bij. We zorgen ervoor dat onze mensen zinvol werk kunnen doen.”

In De Rinkel heerst er dan ook een fijne bedrijvigheid. Er zijn heel wat mensen aan het werk aan verschillende projecten en ook het winkeltje dat bij De Rinkel hoort, wordt netjes aangevuld. Daar vinden mensen die het wat moeilijker hebben, onder andere kledij terug.

Huisdieren

“Maar intussen zijn we op initiatief van Rita Rigole ook een project sociale dierenhulp gestart”, vertelt Isabelle Transe. “Ons project richt zich specifiek tot personen met een beperking, mensen in kwetsbare situaties en mensen met psychische problemen die een zeer laag inkomen hebben. Ook voor hen zijn de huisdieren echt een deel van hun familie. Maar er passend voor zorgen, met bijvoorbeeld goede voeding, speeltjes en de nodige inentingen, is voor deze mensen financieel niet altijd haalbaar.”

Daarom wil De Rinkel met het project gratis materiaal aanbieden voor onder andere honden, katten, vissen, vogels, konijnen en cavia’s. “We geven zo extra steun om de huisdieren te voeden, te verzorgen en te vertroetelen”, licht Isabelle toe.

De werkgroep ging in eerste instantie op zoek naar sponsors. “Die vonden we bij Aveve Tielt, waar we één keer om de drie maanden spullen kunnen gaan ophalen”, vertelt Greta De Snoeck, die mee op de kar sprong en haar ervaring als telefoniste inzette. “We zijn daar ontzettend dankbaar voor, want zonder sponsoring zou onze voorraad snel uitgeput zijn.”

Daarnaast hield de groep een kerstactie om geld op te halen. “Intussen rekenen al een 50-tal gezinnen op ons voor hun huisdieren”, geeft Isabelle mee. “Onze middelen verdwijnen dus snel. De gezinnen kunnen via sociale instanties een kaart ophalen om twee keer per maand iets uit te zoeken voor hun diertjes. Er zijn ook al huisdieren met onze hulp gesteriliseerd.”

Sponsoring

Intussen doet De Rinkel ook een warme oproep naar eventuele sponsors of particulieren die iets kunnen missen. “Wie materiaal of voedsel voor dieren ter beschikking wil stellen, kan ons contacteren op het nummer 0472/06 84 40 of via derinkel@deluifel.be. We zijn dankbaar voor alle hulp. Wie ons financieel wil steunen, kan dat door een overschrijving te doen op het nummer BE41 0682 0816 0310 van VZW De Luifel. Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest.” (LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier