De Panne stelt herdenking 80 jaar Operatie Dynamo uit tot 2021

Momenteel ligt er nog een scheepswrak op het strand van Bray-Dunes, net over de grens bij De Panne. © MVQ
Redactie KW

Lokaal Bestuur De Panne had grootse plannen om Operatie Dynamo te herdenken. Tijdens die operatie in WOII, die exact 80 jaar (mei 1940) geleden plaatsvond op de stranden van Duinkerke tot De Panne, werden meer dan 330.000 militairen geëvacueerd. De herdenking van deze belangrijke gebeurtenis wordt verplaatst naar 2021.

Van 26 mei tot en met 4 juni 2020 zou deze belangrijke gebeurtenis op een grootschalige manier herdacht worden in De Panne. De dienst Cultuur had een hele reeks evenementen op het getouw gezet, in samenwerking met de Vlaamse overheid, het Ministerie van Defensie, het Provinciaal Commando West-Vlaanderen en Westtoer. Door de coronacrisis ziet het lokaal bestuur De Panne zich genoodzaakt om al deze evenementen te annuleren.

De geplande activiteiten ter herdenking van deze bepalende gebeurtenis in de oorlogsgeschiedenis zullen echter volgend jaar rond dezelfde periode waardig herdacht worden. Er zal later nog gecommuniceerd worden over de nieuwe data. De activiteiten die deel uitmaken van het project zijn de officiële herdenkingsplechtigheid, een herdenkingsconcert, een historische tentoonstelling over Operatie Dynamo, een participatief project met de jeugd en een familiale fietshappening in samenwerking met de stad Duinkerke.

Wat was Operatie Dynamo?

Toen het Duitse leger op 10 mei 1940 België, Nederland, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg binnenviel, moesten de geallieerde legers al vlug wijken en zich terugtrekken in de richting van de Noordzee, ondanks de hulp van het Britse Expeditieleger (BEF). Het Britse leger bereidde een grootschalige evacuatie voor: Operatie Dynamo. Door de capitulatie van België op 28 mei 1940 kon enkel nog de haven van Duinkerke gebruikt worden voor de operatie.

Onvoldoende schepen

Van 26 mei tot 4 juni 1940 werden zo’n 338.000 militairen, onder wie 139.000 niet-Britten, overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt niet zonder slag of stoot. De haven van Duinkerke werd door bombardementen zwaar beschadigd. Rijen vrachtwagens werden op de stranden gereden om zo extra pieren te vormen. Dat was ook zo in De Panne. Het Britse leger had niet genoeg schepen om alle militairen over te brengen. Daarom worden ook burgers opgeroepen om met kleine vaartuigen militairen op te halen en over te brengen. Ook Belgische schepen gingen in op deze vraag. Niet zonder risico, want er waren zeemijnen, torpedo’s en aanvallen van de Duitse Luftwaffe. The Royal Air Force schoot te hulp en ging het gevecht aan met de Luftwaffe. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier