De Noordvaart in Nieuwpoort breidt uit met 9 hectare

De percelen hebben een maximumoppervlakte van 5.000 vierkante meter. © IV
Paul Bruneel

De stad Nieuwpoort en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) hebben de handen in elkaar geslagen om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en tegelijk duurzame manier op te schalen. De geplande uitbreidingszone is 9 hectare groot en sluit aan op het huidige bedrijventerrein. Nieuwpoortse ondernemers die er zich willen vestigen krijgen voorrang.

Bij de uitbreiding van het bedrijventerrein De Noordvaart is gekozen voor extra ruimte voor lokale bedrijven, een bedrijfsverzamelgebouw voor kleine ruimtevragers en een zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. De percelen hebben een maximumoppervlakte van 5.000 vierkante meter en de kopers bouwen zelf met een architect en aannemer naar keuze. Ook de integratie van een bedrijfswoning behoort tot de mogelijkheden.

Grote vraag

“Door de bedrijfsruimtes maximaal en slim te benutten creëren we een levendige werkomgeving met economische en maatschappelijke meerwaarde”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur van de WVI. Hij wordt daarin bijgetreden door burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) die bevestigt dat de vraag naar ruimte om te ondernemen in Nieuwpoort heel groot blijft. “De uitbreiding van het bedrijventerrein De Noordvaart is een ideale mogelijkheid om onze lokale economie een extra boost te geven”, zegt de burgemeester. “We leggen ook de nadruk op de lokale ondernemers. Nieuwpoortse starters en ondernemers die willen uitbreiden of zich moeten herlokaliseren krijgen voorrang.”

Opdat kleine ruimtevragers zich zouden kunnen vestigen op het bedrijventerrein werd in onderling overleg ingezet op de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw dat bestaat uit verschillende units op hetzelfde perceel. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om één of meerdere percelen aan te kopen.

Archeologisch onderzoek

Projectontwikkelaar ION zal het ontwerp realiseren en verkopen. De WVI zal heel binnenkort een ontwerper aanstellen om het technisch dossier uit te werken en de omgevingsvergunning van de infrastructuur- en omgevingswerken te behandelen en van zodra de omgevingsvergunning is toegekend, kan van start worden gegaan met de uitwerking van het terrein. Voorafgaand aan de eigenlijk werken moet een archeologisch onderzoek worden uitgevoerd.

“We verwachten om de effectieve infrastructuurwerken aan te besteden en uit te voeren in 2023”, zegt Geert Sanders (WVI). “Dat betekent dat de percelen tegen eind 2024 of begin 2025 effectief bouwrijp zullen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier