De Mandel niet langer een dode rivier: “We zien op meerdere plaatsen visjes zwemmen”

© (foto Julien Cluyse)
Redactie KW

De Mandel, ooit de ‘golden river’ genoemd toen de vlasnijverheid voor welstand en werkgelegenheid zorgde in de Mandelstreek, is niet langer een dode rivier. Er zwemt opnieuw vis in, maar hoeveel en om welke soorten het gaat, is nog niet onderzocht.

De eerste verontreiniging kwam er toen de vlassers lang de Mandel, en dat waren er heel wat, begonnen te roten in de rivier zelf. Toen later overgeschakeld werd naar rootputten werd het gebruikte water ongezuiverd in de Mandel geloosd. Wie dacht dat met het opdrogen van de vlasbewerking de vervuiling van het Mandelwater zou stoppen, had het bij het verkeerde eind.

De reconversie zorgde ervoor dat heel wat vlasser overschakelden op een nieuwe economische activiteit die vaak nog meer milieubelastend was dan de verdwenen vlasnijverheid. Het ging om activiteiten waar vaak schadelijke chemicaliën aan te pas kwamen zoals carwashes, schilderfirma’s en plasticverwerkende bedrijven die allemaal hun afvalwater loosden in de natuur of in de Mandel. Langzaam maar zeker werd de Mandel een stinkende rivier zonder enig leven op en rond de oevers of rivierboorden.

Gelukkig is die tijd al een poosje voorbij en wordt er niet langer zomaar afvalwater geloosd in de rivier. De laatste jaren is de kwaliteit van het Mandelwater er sterk op vooruit gegaan. Oostrozebekenaren die in de omgeving van de Mandel wonen, verklaarden dat ze zelfs visjes zagen zwemmen in de rivier.

Kevin Vromant, de gebiedsbeheerder en deskundige van de Mandel, bevestigt dat ook hij al op verschillende plaatsen en tijdstippen visjes heeft zien zwemmen in de Mandel. De recente lozing van chroomwater na een bedrijfsbrand in Roeselare in de Mandel heeft volgens de ambtenaar gelukkig geen vissterfte in de Mandel veroorzaakt. “Ik zag vissen ter hoogte van de Nijverheidsstraat in Ingelmunser en op nog diverse plekken stroomafwaarts. Jammer genoeg zijn er geen cijfers beschikbaar en werden er ook nog geen metingen gedaan. We weten dus niet over welk vissoorten het gaat.”

Hoe dan ook wijst alles er op dat de Mandel stilaan maar zeker een gezonde rivier wordt waar divers leven mogelijk is. Ook kikkers en vooral heel veel waterhoentjes vinden er weer een gezonde biotoop. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier