De Haan huldigt ambulancedienst in de Stationsstraat in

Redactie KW

Sinds 1 januari beschikt De Haan over een eigen ambulancedienst, die door de Hulpverleningszone 1 wordt uitbesteed aan het Vlaamse Kruis. Zij zijn alvast tevreden over de eerste drie operationele maanden. “We deden al meer ritten dan we statistisch gezien hadden verwacht in deze periode van het jaar”, zegt coördinator Tine Amandels. Vrijdag werd de standplaats in de Stationsstraat officieel ingehuldigd.

De Haan was tot begin dit jaar de enige gemeente in de regio die wel een brandweerkazerne, maar geen ambulance had. Dat kwam omdat de kazerne te dicht bij Blankenberge ligt, waar er ook ambulances zijn. Hoewel het grondgebied van De Haan dus door ambulances van elders bediend werd, was de dekking volgens de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid onvoldoende. “Het gemeentebestuur heeft lang onderhandeld om dit opgelost te krijgen en eind vorig jaar zette de Zoneraad van Hulpverleningszone 1 dan eindelijk het licht op groen”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. De Zoneraad wees een van de licenties van Blankenberge toe aan De Haan. Daardoor kwam een bedrag van ruim 200.000 euro per jaar over. De gemeente zelf legt een goede 100.000 euro bij en stelt lokalen ter beschikking.

De ambulancedienst is gehuisvest in de Stationsstraat. De uitbating is in handen van het Vlaamse Kruis, dat in De Haan ook al zorgde voor de hulpverlening op evenementen. Zij zijn alvast tevreden over de eerste drie operationele maanden. “We deden al meer ritten dan we statistisch gezien hadden verwacht in deze periode van het jaar: in het eerste kwartaal van 2024 rukte de ambulance liefst 248 keer uit. De jongste patiënt was 2 jaar, de oudste 97”, zegt Tine Amandels, coördinator van de 112-standplaats in De Haan. De meeste werden naar het AZ Oostende en het AZ Sint-Jan in Brugge overgebracht. Vrijdagavond werd de ambulancedienst officieel ingehuldigd. Tijdens deze inhuldiging werden de hulpverleners voorgesteld en ontvingen de nieuwe cursisten hun diploma.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier