De Graancirkel en Sint-Vincentius worden De Sociale Kruidenier RSL

Katrien Casteleyn, Paul Ollevier, Filip Carpentier, Guido Delva, Marcel Vandamme en Bart Wenes slaan de handen in elkaar om zo’n 250 gezinnen van kwaliteitsvolle voeding te voorzien. (foto SB)© Stefaan Beel
Katrien Casteleyn, Paul Ollevier, Filip Carpentier, Guido Delva, Marcel Vandamme en Bart Wenes slaan de handen in elkaar om zo’n 250 gezinnen van kwaliteitsvolle voeding te voorzien. (foto SB)© Stefaan Beel
Redactie KW

De Graancirkel uit Roeselare en Sint-Vincentiusvereniging uit Beveren slaan de handen in elkaar en hebben beslist om voortaan samen te werken onder hun nieuwe naam De Sociale Kruidenier RSL, om op die manier nog beter het hoofd te kunnen bieden aan de toenemende vraag.

Beide organisaties hadden hetzelfde doel: minderbedeelde mensen ondersteunen door voeding aan te bieden. Voortaan zullen ze vanuit dezelfde locatie werken, namelijk in het vroegere postgebouw in de Bruggesteenweg 44, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden: “Met De Sociale Kruidenier RSL willen we de gebruikers stimuleren en ondersteunen bij hun engagement om uit de armoede op te staan”, aldus Marcel Vandamme, een van de voorzitters van De Sociale Kruidenier RSL. “Wekelijks bedienen we 250 gezinnen. De coronacrisis deed de vraag toenemen met maar liefst 25 gezinnen, die de financiële middelen niet meer hadden om voeding te kunnen kopen. Het wordt een serieuze opdracht om voor een 500-tal personen voldoende kwaliteitsvolle voeding te voorzien.”

Mensen die naar De Sociale Kruidenier RSL kunnen komen, zullen inwoners van Roeselare, Hooglede, Staden en Moorslede zijn. Daarvoor hebben ze een doorverwijskaart nodig, die ze bij een sociale dienst, bijvoorbeeld via Het Welzijnshuis, CAW of OCMW, kunnen verkrijgen. Daar krijgen ze een virtueel budget waarmee ze komen winkelen.

Nood aan sponsors

De Sociale Kruidenier RSL wil kwalitatieve voedingswaren aanbieden en daarvoor hechten ze enorm veel belang aan sponsors: “Stad Roeselare is onze hoofdsponsor. Daarnaast krijgen we steun van Europa, de Belgische Federatie van Voedselbanken, lokale firma’s, warenhuizen en de vzw ‘Goods To Give’”, legt Marcel Vandamme uit. “We krijgen subsidies, maar aangezien die ontoereikend zijn, blijven we op sponsors aangewezen. Extra steun is altijd meer dan welkom. Een financiële gift van vijf euro maakt het al mogelijk een ‘luxe-ontbijtpakket’ aan te kopen voor een gezin. Naast het feit dat we het uiteraard enorm belangrijk vinden dat honger wordt voorkomen, zetten we ons in tegen de verspilling van voedseloverschotten, want hiermee kunnen we mensen helpen.”

“We willen mensen stimuleren om uit armoede op te staan”

Naast Marcel Vandamme werd Patrick Schreurs tot medevoorzitter benoemd. Ook Paul Olivier, voorzitter van de Graancirkel, blijft nu als medevoorzitter actief betrokken in de nieuwe vzw. In totaal werken een twintigtal gemotiveerde vrijwilligers mee die in de winkel helpen en ook de klanten ontvangen. “We vinden het uiterst belangrijk om tijd te nemen om onze ‘klanten’ te leren kennen, zodat ze zich verbonden voelen”, zegt Marcel. “Daarom voorzien we een warm onthaal en zijn we altijd bereid om te luisteren naar hun verhaal en zij kunnen hun hart eens luchten.” (Sofie Missiaen)

De Sociale Kruidenier RSL gaat officieel van start op 15 juni. Meer informatie vind je op www.rsloppost.be/desocialekruidenier .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier