De Gezellige Tallore tegen vereenzaming bij senioren: “Het is hier altijd erg gezellig”

Willy Van der Veken en Rosa Depoorter zetten zich met veel plezier maandelijks in bij De Gezellige Tallore. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het sociaal project De Gezellige Tallore bezorgt twee keer per maand senioren uit de gemeente een fijne namiddag. Het project wordt ondersteund door het Sociaal Huis Koekelare, terwijl de activiteiten volledig worden gedragen door vrijwilligers, zoals Willy (87) en Rosa (79).

De Gezellige Tallore werd opgericht in 2016 door Stijn Ramboer, toenmalig voorzitter van het OCMW en huidig schepen bevoegd voor seniorenbeleid. Het project kwam er om de sociale binding te stimuleren en de vereenzaming tegen te gaan. Vrijwilligers zorgen met veel enthousiasme voor een leuke middag. Dit gaat steeds gepaard met een activiteit zoals bijvoorbeeld een voordracht, bingo of een optreden. Na de maaltijd is er tijd voor een deugddoende babbel met een kop koffie en een dessert.

vrijwilligers

Al van in het prille begin zijn Willy Van der Veken (87) en Rosa Depoorter (79) onafgebroken als vrijwilligers paraat om hun steentje bij te dragen. Elke derde vrijdag van de maand kan elke senior in de gemeenschapszaal D’Oude Schole in Bovekerke genieten van een lekkere, versbereide en gezonde maaltijd. Ook elke vierde dinsdag van de maand gaat dit door in de gemeenschapszaal De Mokkenaere in De Mokker. Rosa neemt steeds de drankbediening met de glimlach voor haar rekening. Met de nodige flair en charme weet ze als geen ander de mensen op de meest vriendelijke manier te bedienen. Willy nam oorspronkelijk het vervoer op aanvraag ter harte en pikte de senioren op aan de voordeur om ze nadien weer veilig thuis te brengen. Momenteel neemt hij de afrekeningen van de garçons onder zijn hoede. Beiden worden op handen gedragen door het volledige vrijwilligersteam.

Rosa en Willy zijn dan ook van onschatbare waarde voor De Gezellige Tallore. Ze maken de zaal steeds klaar en nadat iedereen is vertrokken ruimen ze ook weer op. Op die dagen zijn ze in totaal zes uur onvermoeibaar en onafgebroken in de weer. Rosa kijkt na afloop telkens weer uit naar de volgende activiteit. “Ik doe dit enorm graag, echt waar. Bij de opstart liet ik aan de dochter van Willy weten dat ik graag wou meewerken als vrijwilligster, maar ik rij niet met de wagen. Dat was geen probleem, haar vader kon me ophalen en terugbrengen. De samenwerking is perfect. De mensen hier zijn altijd even vriendelijk”, glundert Rosa. “Henri Dubois we noemen hem Rik leidt alles in goede banen en zorgt er telkens voor dat de zalen aangekleed zijn in een thema. Ikzelf zorg voor de tafeldecoratie, want een bloemetje op tafel zorgt voor gezelligheid en een huiselijke sfeer. Het eten is altijd superlekker en de eters worden aan tafel bediend. Ze mogen eten zoveel ze willen. We maken altijd veel leute. De activiteiten die gevuld zijn met muziek zijn het populairst, want muziek brengt mensen samen.”

Tegen vereenzaming

Ook Willy helpt nog altijd even graag. “Mijn echtgenote was net overleden toen mijn dochter, die destijds secretaris was van het OCMW en nu directeur is, het een goed idee vond dat ik als vrijwilliger zou meewerken. Dat is trouwens het doel van het hele project, namelijk de mensen samenbrengen en de vereenzaming tegengaan”, legt hij uit. “Ik leerde hier heel wat mensen kennen, mijn vriendenkring is erg uitgebreid en ondertussen noemen ze me den opa. Ik doe het graag en ik blijf me inzetten zolang mijn gezondheid het toelaat.” Overbodig te vermelden dat Willy en Rosa erg gerespecteerd worden voor hun belangeloze inzet.

Op de activiteiten van De Gezellige Tallore komt telkens heel wat volk af. De zaal is steeds goed gevuld met een tachtigtal bezoekers, vrijwilligers inbegrepen. Om alles organisatorisch in goede banen te leiden dient er minstens twee dagen op voorhand ingeschreven te worden. (SVE)

Inschrijven kan bij het onthaal van het Sociaal Huis, via 051 58 10 01 of met een mail naar info@sociaalhuiskoekelare.be. De prijs voor een maaltijd bedraagt negen euro en mensen die moeilijk te been zijn, kunnen mee met een chauffeur van de Minder Mobielen Centrale. Dat kost slechts drie euro en dient ook ten laatste twee dagen op voorhand gereserveerd te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier