De Brugse Stem zet de nieuwe fusiehaven ‘Port of Antwerp-Bruges’ een digitale hak

© Belga
© Belga
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Vrijdag 12 februari kondigden de havens van Antwerpen en Zeebrugge aan dat het tot een grootscheepse fusie komt. De naam PortofAntwerpBruges werd meteen gelanceerd met een ambitieuze video. Maar bij die naamgeving werd blijkbaar niet grondig gecheckt of het webdomein beschikbaar was. In deze tijden toch wel een blunder van formaat. De satirische nieuwswebsite De Brugse Stem was de havenautoriteiten voor. Wat nu?

Als je op www.portofantwerpbruges.com klikt krijg je een vlug gemaakte pagina te zien van wat bijna niet anders kon zijn dan een fictief persoon. Een Nederlander uit het Noord-Hollandse Amstelveel die zich voorstelde als Twerp Bruges. Zijn site is zogezegd een plekje op het internet waar hij zich als fan van de Portugese voetclub Porto out. Vandaar de naam PortoFanTwerpBruges.com. Veel is er op die site niet te zien. Je zult er in ieder geval niets meer te weten komen over FC Porto, de ploeg waarvan hij beweert supporter te zijn. Twerp drinkt wel graag een glas porto en zegt erbij dat zijn familienaam Bruges is maar dat hij niet van daar is. Hij schrijft in een Engels dat hij op foute sites op het internet heeft gevonden.

Leegloper

Dat het een grap is kan bijvoorbeeld ook afgeleid worden uit het feit dat de naam Twerp niet bestaat als eigennaam, ook niet in Noord-Holland. Alleen in het Engels heeft de term een betekenis en die is helemaal niet zo vleiend. Een twerp is een lanterfant, een lapzwans, een slampamper of ook nog een leegloper. En daarmee wordt nog eens beklemtoond hoezeer Europa’s tweede haven voor schut gezet wordt.

Vraag was natuurlijk wie in feite de houder is van de domeinnaam. Het was duidelijk dat, gezien de zeer beperkte content die erop te zien, die domeinnaam nog maar net verworven was. Twerp Bruges heeft ook een Facebookpagina zonder fans, waarop hij meegeeft: ‘We support Porto’.

Of de nieuwe fusiehaven nu nog aan die internationale domeinextensie .com geraakt? De naam van de haven gevolgd door de domeinextensies eu of be zijn niet actief, maar ook niet beschikbaar. Wellicht heeft het nieuwe havenbestuur die namen wel nog weten te redden. Maar de naam met de .com-uitgang zit dus bij een andere houder.

In een rommelig opgesteld bericht, geheel in de stijl van het verzonnen personage, liet die Twerp Bruges ons weten dat hij niet van plan was om de naam van zijn site af te staan. “Moet je maar beter nadenken en voorbereiden !! Jullie Belgische haven moet maar lekker een andere naam zoeken, ik verkoop mijn domein NIET. Lang leve Porto. Beetje dom om zo je webstekkie aan te kondigen he” (sic).

De haven onderneemt nodige stappen

En dus moet de nieuwe haven het voorlopig zonder website stellen. Tom Hautekiet, de CEO van de Zeebrugse Zeehaven reageert in een kort mailtje: “We hebben direct na de bekendmaking het nodige gedaan maar zoals dat wel meer gebeurt, was iemand ons voor om de url www.portofantwerpbruges.com te registreren. Alle andere domeinnamen portofantwerpbruges.be , .eu, .org, .net en portofantwerp-bruges.com , .be, .eu, .net, .org zijn wel al van ons. We hebben de nodige stappen ondernomen om dit aan te vechten, maar deze procedure kan even duren.”

Vanzelfsprekend een grap

Een geluk bij een ongeluk voor de ambitieuze fusiehaven is dat men er niet de loef is afgestoken door een goudzoeker. Na een mailtje naar die Twerp Bruges, met de vraag welke grapjas achter dit initiatief schuilging, ontvingen we een bericht van ene Brecht Vermeire die liet weten dat het hele opzet “vanzelfsprekend een grap” was en dat hij helemaal geen eisen zal stellen als de haven de domeinnaam wil overnemen.

“Niks van geld, geen politieke boodschap. Was te makkelijk en de grap kwam vanzelf. We lachen er nog altijd zelf om. Voor de rest hebben we al exclusiviteit met de Brugse Stem van Brugge,” rondt Brecht Vermeire zijn bericht af. En ja, als je klikt op www.debrugsestem.com prijkt het bericht over de digitale website van de gefuseerde haven Antwerp-Bruges er inderdaad helemaal bovenaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier