In beeld
David Vandyck stelt nieuw album voor: “Het is een plaat van iedereen voor iedereen”

David brengt een lied uit over zijn vader. Zijn vader gaat overal met hem mee om zijn zoon te begeleiden. David zei voor een volle zaal hoe graag hij zijn vader ziet. Heel mooi gebaar naar zijn vader toe die met heel veel trots terug keek naar zijn zoon. Ook over zijn zoon Niels schreef hij een tekst. PRACHTIG! Zijn moeder stierf een tijdje terug. David vergeet haar niet. “Ze kijkt mee langs mijn schouders en keurt alles goed wat ik aan het doen ben!”. Ik Wil Niet Dat Je Gaat, schreef hij voor zijn moeder. Sommige konden het niet droog houden. David is puur.

David Vandyck brengt een nieuw album uit. Voor veel fans – die al ruim op tijd waren – was het spannend afwachten. De meesten wisten wellicht ook dat het een compleet ander album zou worden. Zijn vijfde Nederlandstalige studio album is anders dan al zijn voorgaande. David veranderde volledig van look, bewegingen en leerde op een andere manier zingen. Het album David Vandyck ademt authenticiteit, kwaliteit en passie uit. Niet toevallig aangezien de zanger voor het eerst echt gekozen heeft om te zingen over dingen die hem nauw aan het hart liggen. Pakkend en ontroerend, dan weer begeesterd en muzikaal rijk. David levert zijn meest ambitieuze album af op het publiek.

Na een gouden plaat, een nummer één hit, een plaat opgedragen aan uw idool Will Tura en een Zomerhit nominatie. Mag ik veronderstellen dat zanger David Vandyck gelukkig is?

David: “Ik ben zeer gelukkig. Ik ben vooral gelukkiger met alles wat komt in de toekomst en wat er zal gebeuren. Wij zijn vandaag op de voorstelling van mijn nieuwe plaat. Ik heb drie jaar gewacht voor een volgende studioplaat uit te brengen. We hielden bewust een radiostilte van drie jaar. Ik leef voor jou lieten we als allereerste single los op deze wereld. Eindelijk is het zo ver. Het volgende project is er hé, mijn nieuwe plaat. Ik ben super gelukkig !”

Hoelang werkte je aan dit album ?

David: “Wij hebben ongeveer anderhalf jaar aan het album gewerkt. We werkten samen met Gordon Groothedde. Hij is één van de twee belangrijkste producers van Marco Borsato. Dat was continu op en af naar Nederland. Ik had het er echt voor over. Het album is op mijn lijf geschreven. Hans mijn manager schreef 99 % van mijn teksten. Het is mijn meeste persoonlijke plaat die ik ooit al uitgebracht heb. Waarom? Het is een album dat veel meer vertelt over mezelf. Tegelijkertijd wordt iedereen erdoor aangesproken. Het is een plaat van en voor iedereen. Welke thema’s komen aan bod ? Kinderen, een goeie band met je vader, afscheid nemen van een dierbaar iemand, liefde, hoe moeilijk het is om knopen door te hakken want ik ben de eeuwige twijfelaar.”

Ik kan me voorstellen als je teksten schrijft dat het niet altijd even vlot of gemakkelijk ging ?

David: “Jawel, omdat ik gestuwd werd door twee fantastische talenten. Gorden schreef fantastische muziek. Leuk om te weten dat ik een West-Vlaams liedje schreef. Beiregoe. Toen ik het liedje aan het schrijven was, keek Isabelle mee over mijn schouders. Ik vond juist geen toepasselijke kreet voor bij het lied. De titel heb ik te danken aan mijn roadmanager. Na een optreden reden we samen naar huis en ze zei: “Jouw optreden was beiregoe vandaag” zo is Beiregoe ontstaan. Het was altijd een leuke wisselwerking zodat ik bij het schrijven nooit blok zat. Het ene spoorde automatisch aan het andere. We vielen nooit stil.”

Zoveel Heb ik Van Jou Geleerd. Kun je daar iets meer over vertellen ?

David: “In 2015 nam ik een tribute plaat op voor Will Tura maar nu is de cirkel rond. Will schreef een nieuw nummer voor mij. het is geen bewerking meer zoals de tijd van 2015. Het is speciaal voor mij. Ik was zo blij en vereerd. Hans schreef de tekst als eerbetoon aan Will. Het is een wederzijds cadeau. Ik kreeg de melodie en wij gaven hem een prachtig eerbetoon in tekstvorm. Ik heb veel geleerd van Will Tura. Daarover gaat het lied.”

‘Ik leef voor jou’ is de voorbode geweest van het nieuwe album . Tevens is het een lied voor uw vrouw Isabelle. Welke belangrijke rol speelt zij in jouw carrière ?

David: “Moest Isabelle er niet geweest zijn, zou ik nooit zanger geworden zijn. Zo kort door de bocht kan ik gaan. Mijn vrouw gaf mij – meer dan tien jaar geleden – een duw in de rug om in de muziek te gaan. Ik werkte in de bedrijfswereld en ze zag dat ik letterlijk dood aan het gaan was. Het altijd mijn droom om in de muziek te gaan. Zij maakte me duidelijk dat ik een sprong in het ongewisse moest maken en het gewoon doen. Het is ook zei diemij gezegd heeft dat ik muziek moest brengen die uit mijn hart kwam. Vroeger maakte ik platen met compromissen. Ik wou het goed doen voor platenfirma’s. Ik bracht muziek uit zoals zij dat wilden. Nu wil ik dat niet. Ik maak muziek zoals ik het wil. Het brengt wel risico’s mee. Misschien minder boekingen? Zij zei : volg je hart en breng de muziek zoals je wil. Ook bij mijn nieuwe plaat speelt ze een belangrijke rol.”

Je gaat een volledige nieuwe weg in. Vonden de fans dat misschien nodig dat je een andere richting insloeg of was vooral voor jezelf? Ook qua kledingstijl veranderde je. Met wat had dat te maken?

David:“Met een nieuwe David Vandyck hoe hij werkelijk is. Ik kleedde mij naar mijn muziek. Maar dat was ook al niet waar mijn hart lag. Mijn hart ligt nu waar mijn muziek nu ligt. Mijn haar wat korter, stoerdere kleding. Mijn album vraagt dat ook. Ik ben ook bepaald anders gaan bewegen. Anders gaan zingen. Ik ben ook vermagerd, een ruw baardje. Mijn vorige repertoire laat ik zeker niet vallen. Tijdens mijn optredens zullen de fans het nieuwe en het oude repertoire zeker horen.

Op het album prijkt er ook een lied in samenwerking met Thomas Berge. Hoe kwam die tot stand ?

David: “Ja Thomas, hoe kwam dat?

Thomas: “Ik zit bij dezelfde producer als David. Wij luisteren vaak eerst naareen paar nummers en daarna beginnen we met schrijven. Het nummer Heel Alleen kwam voorbij en David had het al aangegeven dat hij het een te gek nummer vond en dat vond ik ook. Toen hebben we veel contact met elkaar gehad en afgevraagd of het een duet moest worden of niet. We waren er heel snel uit. We hebben het dan samen ingezongen op een super warme zomerse namiddag.

David: “Het voordeel dat we hadden was, dat we elkaar al lang kennen. We hebben elkaar al vaker ontmoet op televisieopnames hier in België. Dat was een voordeel.

David, je hebt echt wel een band met Nederland. Op je eerste album Dichtbij stond er een duet op met Bonnie St. Claire. Je deed ook al een duet met Corry Konings. Zijn de Vlaamse artiesten dan niet goed?

David: “Jawel hoor, maar ik heb een grote affiniteit met alles wat van Nederland is. Altijd al geweest, ook met muziek en de artiesten. Ik vind het altijd wel leuk om iets te doen dat grensoverschrijdend is. Ik dacht ook automatisch aan Thomas voor een duet.

Thomas, het is al een eindje geleden dat je nieuw materiaal uitbracht. Mogen we opnieuw iets verwachten van jou?

Thomas: ” Ik ben bezig aan een nieuwe EP. Ik bracht enkel Alleen Omhoog uit in België. Op een één of andere manier hoop ik dat nu het duet uit is met David dat de mensen hier in België mij gaan volgen. Ik ga denken nog eens praten met mensen hier in België. Ik weet dat er veel Vlaamse fans zijn en die wil ik niet teleurstellen.”

David: “Ik denk dat er een heleboel van mijn fans op jou aan het wachten zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.