David (51) maakt kinderdroom waar en trekt met Cirque du Soleil doorheen Europa: “Het is echt een wereld apart”

David woont in Oostende en reist voor Cirque du Soleil doorheen Europa als ‘follower’. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

David Vander Maelen (51) werkt al lang in de evenementensector, maar sinds kort kan hij ook een kinderdroom waarmaken en reist hij voor Cirque du Soleil doorheen Europa als ‘follower’. Hij werkt als freelancer mee aan de op- en afbouw als een show in een stad neerstrijkt. “Het is een bijzonder hechte gemeenschap waar je in terecht komt.”

Dat David Vander Maelen al een avontuurlijk leven achter de rug heeft, is een understatement. Hij reisde jarenlang de wereld rond. “Ik ben al van jongs af beginnen jongleren en vuur spuwen, ik reisde in de jaren 90 rond. We kregen regelmatig contracten en we zijn beginnen samenwerken met andere artiesten. Zo heb ik Transmission Entertainment en Events opgericht. Ik zette mijn eerste stappen in de evenementensector met straatanimatie en later als coördinator”, blikt David terug.

‘Follower’

Later meerde hij aan in Oostende om hier aan de slag te gaan in de evenementensector. Door corona had hij plots enorm veel tijd en hij is net als veel mensen beginnen wandelen. Zo ontstond Hiking4Children waarbij hij geld inzamelde voor kansarme kinderen. Later volgden ook acties voor slachtoffers van de overstromingen in Wallonië en de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar organiseerde hij met Multi City nog een festival om mensen van verschillende culturen samen te brengen.

Enkele maanden geleden kwam hij eerder toevallig terecht bij Cirque du Soleil. “Ik had door omstandigheden minder werk en iemand zei dat ze mensen zochten voor de afbraak van Cirque du Soleil. Ik heb daar meegeholpen en ze vroegen me ook mee te helpen bij de opbouw in Brussel. Ze bleken heel tevreden over mijn werk en ze nodigden me uit om als ‘follower’ mee te gaan naar Parijs. Ik mocht ook solliciteren bij het hoofdkantoor en ik kreeg de data door van de tour in Europa. Ik vertrek nu naar München, daarna volgt Düsseldorf. Ik mag na Kurios nu ook meehelpen met de show Alegria in Spanje. Ik zal de opbouw doen in Barcelona en de opbouw in Malaga.”

Microcosmos

Het is voor David een kinderdroom die uitkomt. “Ik wilde als kind al in het circus werken en nu is dat ook gelukt. Ik had het eigenlijk niet meer gedacht, maar ik ben echt heel blij dat ik dit kan doen. Ik mag zowel de opbouw als afbraak doen. Ik heb al heel wat opleidingen gekregen om de tent te helpen opzetten. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een gewone tent opzetten voor een evenement. Ik mag ook verder opleiding volgen om de binneninrichting te kunnen opzetten. Daarna kan ik ook nog een opleiding volgen om alles in de hoogte te doen, ik heb toch al mijn ervaring in het klimmen.”

David werkt al lang in de evenementensector, maar de circuswereld is toch een aparte microcosmos. “Iedereen hangt samen. Iedereen kijkt in dezelfde richting en de sfeer is super goed. Er is respect voor iedereen die meehelpt om de show mogelijk te maken. Het is hard werken, maar er wordt voldoende gezorgd dat niemand over zijn limiet gaat. Na de uren is er ook tijd om samen wat te genieten. Het is echt een wereld apart. Er zijn heel wat mensen van verschillende nationaliteiten. Dat maakt het extra boeiend. Ik zie soms ook de artiesten, al herken ik ze niet altijd zonder hun make-up”, lacht David.

Multi City

Door zijn drukke werkagenda kan Multi City dit jaar niet doorgaan. “Het is natuurlijk jammer, maar ik moest kiezen. Het is ook niet verloren. Het dossier ligt klaar en volgend jaar kan ik het alsnog laten doorgaan. Ik zal dan ook wat meer tijd hebben.”

David heeft een gezin in Oostende. “Het is niet altijd gemakkelijk om terug te vertrekken, maar mijn kinderen zijn nu al iets ouder. Ik maak tussendoor ook tijd om even op en af te komen naar huis en zij kunnen mij ook komen bezoeken voor een weekendje en dan kunnen ze het spektakel ook eens zien.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier