Dag van de Jeugdbeweging verloopt door coronacrisis anders, maar niet in mineur

Hoofdleidster Nora Cnockaert (rechts): "We zijn vooral blij dat we nog elk weekend iets kúnnen organiseren." © Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Onze jeugdbewegingen blijven het goed doen. Vorig werkjaar waren bijna 50.000 West-Vlaamse kinderen en jongeren lid van een Chiro-, Scouts- of KSA-afdeling. Het coronavirus lijkt niet meteen een impact te hebben op de populariteit van de jeugdbeweging, al is de werking wel stevig door elkaar geschud.

Vandaag is het de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging, en trekken leden en leiders in het uniform van hun geliefkoosde Chiro, KSA of Scouts naar de klas of het werk. Dat doen ze massaal. Want elk weekend trekken maar liefst 47.635 jonge West-Vlamingen naar de jeugdbeweging, om er de tijd van hun leven te hebben.

Definitieve cijfers voor dit werkjaar zijn er nog niet, maar het lijkt erop dat de ledencijfers niet lijden onder de coronacrisis. “Onze afdelingen krijgen opnieuw een pak nieuwe leden over de vloer”, bevestigt Matthias Devlieger van KSA West. “Volledig de verdienste van de uitstekende werking van de leidingsploegen. Zij zorgen ervoor dat de jeugdbeweging ook nu een zo goed als zorgeloos tijdverdrijf blijft.”

Een uitlaatklep is in tijden van crisis belangrijker dan ooit – Nora Cnockaert, Meisjesscouts Lichtervelde

De coronacrisis laat geen grote evenementen toe, ook niet op de Dag van de Jeugdbeweging. Nergens in West-Vlaanderen zijn vandaag ochtendlijke massa-ontbijten of -fuiven gepland. Ook overnachtingen mogen dit weekend niet meer, en het Overlegcomité beslist vrijdag of er nieuwe, strengere regels komen voor de jeugdbewegingen. Maar tot nader order kunnen weekendactiviteiten wel gewoon doorgaan.

Al is dat allesbehalve evident, zegt ook Nora Cnockaert (22), samen met Jana Van Isacker hoofdleidster van de Meisjes-scouts van Lichtervelde. De jeugdbeweging telt een 170-tal leden en een ruim twintigkoppige leidingsploeg staat elk weekend voor de kinderen klaar. “2020 is het meest bizarre jaar ooit voor onze scoutsgroep”, zegt ze. “Tijdens de lockdown hebben we online activiteiten georganiseerd en afgelopen zomer konden we gelukkig volledig coronaveilig op kamp gaan. De voorbereiding bracht veel stress met zich mee, maar iedereen paste zich razendsnel aan de nieuwe omstandigheden aan.”

Dag van de Jeugdbeweging verloopt door coronacrisis anders, maar niet in mineur
© Kurt Desplenter

Extraatjes weg

Vorige maand schoot het nieuwe werkjaar uit de startblokken. Met veel goesting, maar in een veel strakkere regie. “Het is anders”, zucht Nora. “We proberen alles zo gewoon mogelijk te laten verlopen. We werken sowieso al met verschillende leeftijdsgroepen, die gescheiden bubbels (waarin afstand en een mondmasker niet hoeft, red.) vormen geen probleem. Maar het spontane is weg. Een pintje na een vergadering kan niet meer en overleg gebeurt vanop grote afstand of met mondmasker. Wel zien we elke week hoe blij ze zijn om naar de Scouts te komen. Die uitlaatklep is in tijden van crisis belangrijker dan ooit. We zijn vooral blij dat we nog elk weekend iets kúnnen organiseren.”

Die werking is niet zonder risico, want ook bij de Meisjesscouts Lichtervelde bestaat het gros van de leidingsploeg uit (kot)studenten. Bij de start van het academiejaar riepen virologen op om tijdens het weekend niet naar huis te gaan en zo de besmettingskans zo laag mogelijk te houden. “Maar zonder onze leidsters ís er geen werking meer”, zegt Nora. “Net daarom laten we niets aan het toeval over. Wie zich niet lekker voelt of verkoudheidssymptomen heeft, blijft thuis. Vanuit de nationale koepel hebben we een draaiboek om zo’n scenario aan te pakken, maar dat houden we liever in de kast. We kunnen enkel de regels tot in de details opvolgen om zo het risico tot een minimum te beperken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.