Creatieve kok Thomas Deruddere: “Het hoeft niet altijd vlees met aardappelen te zijn”

Thomas Deruddere brengt zijn plant-food op de Foodmarket. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In de week van 23 tot 27 oktober bezetten jonge creatievelingen Kortrijk Weide en omgeving tijdens de Kortrijk Creativity Week. Hét moment om kennis te maken met talentvolle makers, ontwerpers, bedenkers, studenten en ondernemers, met elk een eigen visie op wat het betekent om creatief te zijn. Eén van hen is kok en cateraar Thomas Deruddere.

Wat 15 jaar lang de ‘Week van het Ontwerpen’ was, werd dit jaar omgedoopt tot Kortrijk Creativity Week, een vijfdaags feest van de creativiteit. “Met de erkenning van regio Kortrijk als Kortrijk Unesco Design Region moesten we wel meegaan op de wereldwijde uitstraling en interesse. Een meer international klinkende naam lag dus voor de hand”, zegt Stijn Debaillie van Kortrijk Creativity Week. “We stellen een nieuwe generatie talentvolle kunstenaars, makers, ontwerpers en ondernemers uit verschillende creatieve domeinen voor. Bezoekers zullen die nieuwe creatievelingen ontdekken via exposities, video- en kunstinstallaties, evenementen, workshops, hackathons en een Foodmarket“, duidt Lisa Declercq, Project Manager Designregio Kortrijk.

Eén van de actoren bij Foodmarket is kok aan huis, cateraar en plant-baseadept Thomas Deruddere (32). “Ik gebruik die term liever dan vegan of vegetarisch, dat heeft door de jaren heen een minder goede connotatie gekregen“, duidt Thomas.

Combinaties

Thomas heeft de liefde voor het koken al een tijdje. Zijn passie voor plant-food kwam er na een verblijf in Australië. “Ik verbleef er een sabbatjaar met een visum Reizen en Werken. Ik was er met 15 Europese studenten. Hun sociale economie draait daar op. Ik hielp er zes weken 7 dagen op 7 bij boeren met de oogst”, vertelt Thomas. “Na dat sabbatjaar besliste ik kok te worden met de nadruk op specialisatie vegan en plant-food. De combinatie van alle soorten fruit, groenten, planten en kruiden blijft oeverloos. Je hebt wel veel inspiratie en creativiteit nodig. Iedereen heeft een eigen visie op wat het betekent om creatief te zijn. Ik doe het met eten, want ik eet graag. Je mag niet te veel denken aan de reguliere keuken. Ik wil ermee bewijzen dat niet elke maaltijd uit vlees, wortelen en aardappelen moet bestaan.”

Zijn inspiratie haalt Thomas uit zijn verzameling kookboeken en bij de Italiaanse en Aziatische keuken en die van het Midden-Oosten. “Wat die allemaal kunnen met fruit, groenten en het summier gebruiken van kruiden. Er gaat een horizon open“, zegt hij. “Ik bestudeer ook de vele mogelijkheden van combineren met seizoensgebonden groenten. Europese groenten zijn hiergemakkelijk te krijgen.”

Zevengangenmenu

Thomas is nog tot eind december kok in residentie in Broelkaai 6 waar hij het restaurant en de tuin Secret Garden runt. Zijn grote droom? “In Engeland ben ik gaan eten in de Acorn in Bath, waar ze een vegetarisch zevengangenmenu serveerden. Ik was er van mijn sokken geblazen. Zoiets inspireert mij om die gerechtjes hier ook te brengen.” (lacht) De ondernemende foodie vind je op zondag 27 oktober terug op de Foodmarket in Secret Gardens.

Info: Alle exposities, installaties, workshops en evenementen zijn van donderdag 24 tot en met zondag 27 oktober gratiste bezoeken. Woensdag 23 oktober is op inschrijving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier