Creatief coronacrisis door: Kortrijkse hotels en restaurants komen origineel uit de hoek

Tim Poppe van eetkroeg Vesper, Glenn Debrabandere van koffiehuis Chin Chin en Tomas Vanneste en Charlotte Vanfleteren van eethuis Parazaar slaan de handen in elkaar. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Woede, onzekerheid, teleurstelling, verdriet. De Kortrijkse horeca-uitbaters reageerden massaal en stuk voor stuk aangeslagen op de nieuwe coronamaatregelen van vorige week. Maar na een duwtje in de rug van Stad Kortrijk, die extra geld en steun voorziet, komen sommige restaurantuitbaters heel origineel uit de hoek. Van samenwerkingen tussen concurrenten tot het aanbieden van een sterrenmenu in de frituur. De Kortrijkse horeca blijft niet bij de pakken zitten.

Veel Kortrijkse horeca-uitbaters hadden de nieuwe sluiting niet zien aankomen. Velen onder hen reageerden dan ook teleurgesteld. Vooral het feit dat er geen concreet bewijs bestaat dat een restaurant- of cafébezoek voor een snellere verspreiding van het virus zorgt, zette kwaad bloed. Om lang te blijven kniezen, was er echter geen tijd. Ondanks de steunmaatregelen van de Vlaamse overheid en de premies van Stad Kortrijk dreigen veel zaken kopje-onder te gaan.

De oplossing voor restaurants? Takeaway. Mensen komen hun eten ophalen en nemen het mee naar huis of het lekkers wordt rechtstreeks aan de voordeur geleverd. Al meer dan 100 Kortrijkse restaurants doen mee. Zo ook Tomas Vanneste en Charlotte Vanfleteren van eethuis Parazaar, Glenn Debrabandere van koffiehuis Chin Chin en Tim Poppe van eetkroeg Vesper, allemaal gelegen in de Voorstraat. Maar in plaats van onderling te concurreren, sloegen ze de handen in elkaar voor een takeawayservice die ze Food(co)labstore doopten.

Wij blijven bezig en de klanten vinden de weg naar onze zaken. Dat is het belangrijkste – Tim Poppe van eetkroeg Vesper

“Op zondagochtend na het invoeren van de nieuwe maatregelen hingen we met elkaar aan de telefoon”, vertelt Charlotte. “We zijn immers al langer vrienden. Het idee om boxen aan te bieden met producten vanuit al onze zaken ontstond heel spontaan. Nog geen week later konden de eerste al afgehaald worden. We hebben er net een heel goed weekend opzitten en zullen de boxen dan ook blijven aanbieden, tot we weer open mogen.”

Maar of ze daar nu hun omzet mee goedmaken? “Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar wij blijven bezig en de klanten vinden de weg naar onze zaken. Dat is het belangrijkste”, aldus Tim. De drie bieden elk weekend een brunchbox, een aperitiefbox en twee maaltijdboxen aan, waarvan een vegetarisch. De winst verdelen ze netjes onder elkaar. Bestellen gebeurt telefonisch, afhalen kan bij Chin Chin. “En voor wie niet graag door de regen sukkelt, binnenkort kan je ons ook vinden via de Deliveroo-app”, besluit het enthousiaste team.

Sterren in frituur

Ook Olivier Honoré van de bekende frituurketen Bossuwé vond zijn weg naar de foodbox. Nu zaterdag kan je er eentje afhalen met maar liefst drie sterren van de Hertog Jan Restaurant Group. Wekelijks wordt een nieuwe foodbox samengesteld. Zo maak je de ene week kennis met klassiekers van Bar Bulot, terwijl je jezelf de andere week in andere oorden waant met de wereldse smaken van L. E. S. S Eatery. Bossuwé verzorgde al een paar keer het personeelsfeest van de Hertog Jan Restaurant Group en hoopt, door de foodboxen aan te bieden, hun eigen zaak in de kijker te zetten. Bestellen kan via de website van Bossuwé.

De foodbox van deze week van Bistro L. E. S. S. kost 69 euro en start met Jamon Iberico en gefruite inktvis met aioli, als hapjes. Daarna is het smullen van Zeeuwse kokkels met champagnejus, combava, limoen en gember, gevolgd door spicy beef massala met roergebakken rijst. Als dessert is er Snickers tartelette: een combinatie van chocolade, caramel en pinda. Je kan ook passende drankjes bij de foodbox laten leveren. Voor wie het niet per se met sterren moet zijn, frietjes bestellen op de website van Bossuwé en die dan afhalen, kan ook nog altijd.

Schepen van Economie Arne Vandendriessche bestelt vier weken lang takeaway, hier bij SOEPless.
Schepen van Economie Arne Vandendriessche bestelt vier weken lang takeaway, hier bij SOEPless.© gf

Schepen bestelt vier weken takeaway

Schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) leeft mee met de horeca en kiest heel letterlijk voor Takeaway XXL. “Ik wil graag het goede voorbeeld geven en takeaway zo nog meer op de kaart zetten”, vertelt hij. “Tegen november komt er ook een slimme website die alle takeaway-initiatieven oplijst. Maar ik bleef mezelf afvragen wat ik nog meer kan doen voor onze lokale horeca. Daarom bestel ik de komende vier weken elke dag takeaway. Mijn vriendin kookt normaal superlekker en gezond, maar ze staat achter deze actie. Ook zij leeft enorm mee met onze ondernemers. Ik beloofde wel dat we minstens de helft van de tijd gezonde dingen zullen bestellen. Af en toe dus slaatjes en soepjes. (lacht) Ik besef dat niet iedereen dit kan betalen, maar ik geef zo een deel van mijn schepenwedde terug aan de Kortrijkzaan. We proberen ook prijsbewust te kiezen, soms kan je al voor 7 of 8 euro lekker eten met twee personen. De meeste ondernemers reageren heel dankbaar. We hebben onder andere al besteld bij de Kameleon, Sweet Lime, Hula, Foodkorner, SOEPless en Paul’s Roasted Chicken. Suggesties zijn altijd welkom!”

Niet alleen restaurants hebben het moeilijk. Ook in de anders gezellig volle hotels in Kortrijk, zie je dezer dagen geen kat meer. Bij Bed and Breakfast Broel 4 aan de Broelkaai blijft het tijdens weekdagen akelig stil. Maar tijdens de weekends vond Veronique Peene een manier om alle vier haar kamers vol te krijgen en tegelijk de lokale restaurants een hart onder de riem te steken.

“Elk weekend bieden we bij onze overnachtingen ook een diner aan”, legt ze uit. “We hebben vier kamers van twee personen. Dat wil dus zeggen dat we maximum acht gasten hebben en die kunnen we netjes, volledig volgens de regels, ver genoeg uit elkaar zetten. Afgelopen week kozen we voor fazant van restaurant ViEr uit Kortrijk. Dat was meteen een groot succes, al mijn kamers waren volzet. Mensen komen bijvoorbeeld een verjaardag ‘vieren’. Vaak zijn dat zelfs Kortrijkzanen die toch eens een avondje weg willen van alles. Maar ook zij blijven overnachten. Zonder overnachting, geen eten. De komende weken hopen we onze gasten elk weekend een ander menu aan te bieden van een restaurant uit de streek. Op die manier hebben wij tevreden gasten en kunnen we onze collega’s een duwtje in de rug geven.”

De B&B van Veronique was deze zomer net een jaar open. “Alle inkomsten zijn dus welkom”, benadrukt ze. “Op deze manier komen we net uit de kosten.”

Wie met een ‘goestje’ zit na het lezen van dit artikel, kan terecht op kw.be/afhaal voor een volledig overzicht van restaurants die aan takeaway doen in Kortrijk of in andere West-Vlaamse steden en gemeenten. Ben je een restaurantuitbater en sta je nog niet op onze lijst? Stuur dan zeker een berichtje naar redactie@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier