Coronavirus is het minst krachtig in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen heeft de laagste R-waarde van België. Die R-waarde, ook bekend als het reproductiegetal, geeft aan hoeveel mensen een besmette persoon op zijn of haar beurt besmet. West-Vlaanderen spant de kroon met een R-waarde van 0,730. Met andere woorden: het coronavirus is het minst krachtig in onze provincie.

De R-waarde ligt het laagst in West-Vlaanderen. © Sciensano

Dat blijkt uit het dagelijkse rapport van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid. Daaruit blijkt dat nog ‘slechts’ twee provincies – het gewest Brussel en Vlaams-Brabant – een reproductiegetal hebben dat hoger ligt dan 1. Dat houdt dus in dat elke persoon die besmet is met het coronavirus, in die provincies meer dan één iemand anders besmet.

In de andere provincies ligt dat cijfer dus onder de 1, wat goed nieuws is. En nog beter: West-Vlaanderen scoort hier het best met een R-waarde van 0,730. Let wel: het gaat hier om schattingen, die gebaseerd zijn op het aantal nieuwe gevallen dat door laboratoriumtests wordt gediagnosticeerd.

Ook als we kijken naar het aantal bevestigde besmettingen in de voorbije 14 dagen, doet onze provincie het best goed. In de week van 2 tot en met 8 augustus werden 245 besmettingen vastgesteld, een week later waren het er dat nog 157. Goed voor een daling met 36 procent, de sterkste daling van het land.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.