Coronavirus dwarsboomt traditie van bijna 40 jaar Italiëreizen

Johan Sabbe

Het mag voor een buitenstaander misschien een futiliteit lijken, maar voor 304 vijfde- en zesdejaarsleerlingen van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert en hun begeleidende leerkrachten is het dat niet. Als gevolg van corona dient de tweejaarlijkse Italiëreis voor de derde graad van het college, Sivi, het VTI en het VLTI onverbiddelijk geschrapt te worden. Daarmee wordt een traditie van bijna 40 jaar doorbroken. De eerste meerdaagse schoolreis richting Rome had in 1983 plaats.

Algemeen directeur Ann Stael van de genoemde scholengroep is sinds jaar en dag een grote fan van La Bella Italia én een van de drijvende krachten van de Italiëreis. Ze is er het hart van in dat de editie 2021 gecanceld moet worden. “Het doet écht pijn om onze leerlingen te ontgoochelen”, zegt ze. “Ze hebben het sowieso al heel zwaar in deze vreemde tijden, wat lang niet iedereen beseft. Het valt me op hoe corona er bij de jongeren inhakt en hoe het ook voor heel wat leerkrachten emotioneel lastig is. We vinden als scholengroep dat we onze leerlingen door het afgelasten van zo’n evenement tekortdoen, maar kunnen er zelf niets aan doen. Die machteloosheid is vreselijk. Voor leraar Philippe Hinnekint, die mee in de werkgroep Italiëreis zit, zou het zijn laatste grote schooltrip worden vooraleer hij straks met pensioen gaat. Maar het is ook hem niet gegund.”

Het begon allemaal in 1983 met reis naar Rome

De genoemde werkgroep bestaat uit Ann Stael, Koen Soenens, Danny Delrue, David Devlieghere, Karen Vanneste, Maarten Vandenbussche, Martine De Zutter, Philippe Hinnekint en voor de administratieve opvolging Arianne Sinnaeve.

“Er waren voor de afgelaste editie 304 leerlingen ingeschreven, waarvan 162 vijfdejaars en 142 zesdejaars”, zegt Arianne. “Een enthousiaste equipe van 30 begeleiders stond klaar om de leerlingen in zeven groepen een onvergetelijke reis te bezorgen. De 12-daagse cultuurreis was voorzien tijdens de paasvakantie. De eerste twee bussen zouden vertrekken op zaterdag, de laatste op dinsdag. Heel wat prachtige plaatsen in Italië worden traditioneel aangedaan: Milaan, Pisa, Firenze, San Gimignano, Siena, Orvieto, Rome, Paestum, Pompei, Napels, Assisi, Ravenna en tot slot Venetië. Telkens gidsen we de leerlingen door de steden en hun bezienswaardigheden en nemen we uiteraard ook de tijd om te genieten van een vrij moment met een heerlijke gelato .”

“Jongeren hebben het sowieso al heel zwaar momenteel”

De Italiëreizen van de school, aanvankelijk specifiek naar Rome, gingen in 1983 van start en vanaf dan in elk oneven jaar. De gepensioneerde leraar Noël Vandecasteele uit Ichtegem was er van bij het begin bij.

“Priester Geert Morlion, die in Rome gestudeerd had, stelde destijds voor om met de reis uit te pakken”, zegt hij. “Tijdens die eerste editie in 1983 reisde Geert mee, net als onder meer priester Renaat Desmedt, Roger Sap, Frans Verschelde, Ivan Van Hyfte, mijn overleden broer Roland Vandecasteele en ik. De start van een traditie!”

Alle hoop is nu op nieuwe editie in 2022 gevestigd

“De afgelasting betekent vooral voor de zesdejaars een grote ontgoocheling”, zucht Ann Stael. “Voor de vijfdejaars is er nog hoop, want we gaan nu volop voor een nieuwe editie in 2022, uitzonderlijk in een even jaar dus. We zullen er alles aan doen om dan in Italië te geraken. We gaan ervan uit dat de pandemie op dat moment volledig achter de rug zal zijn. In onze scholengroep is het aantal besmettingen momenteel trouwens minimaal, al blijven we voorzichtig. Je weet nooit wat er gebeuren kan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.