Coronapiek in West-Vlaamse woonzorgcentra achter de rug
De zware coronapiek in de West-Vlaamse woonzorgcentra lijkt gelukkig achter ons te liggen. Het aantal besmettingen bij rusthuisbewoners en personeelsleden neemt af. Waar er zo’n twee weken geleden nog 1.000 bewoners besmet waren, zijn dat er nu nog 664. Het aantal besmette medewerkers duikt opnieuw onder 300. In tegenstelling tot de besmettingscijfers blijft het aantal bewoners dat sterft aan de gevolgen van het virus ook in onze provincie hoog liggen.
We zijn nog lang niet verlost van het coronavirus, ook niet in de West-Vlaamse woonzorgcentra. Maar uit de nieuwste cijfers van het Agentschap Zorg & Gezondheid, op basis van de zelfrapportering van de woonzorgcentra, blijkt dat het aantal besmettingen bij rusthuisbewoners en personeelsleden de jongste dagen afneemt. De coronapiek in de woonzorgcentra lijkt in onze provincie met andere woorden achter ons te liggen.
Besmettingen dalen
Op onze lauweren kunnen we allerminst rusten: met 664 besmette rusthuisbewoners, van wie 559 een positieve coronatest aflegden, is de druk op de woonzorgcentra nog altijd hoog. Maar als we kijken naar van waar we eind oktober en begin november komen , kunnen we wel over een positieve evolutie spreken. Op maandag 16 november waren immers meer dan 1.098 bewoners besmet met het virus. Toen legden 904 mensen een positieve test af, bij 194 anderen werd op basis van de symptomen een coronabesmetting vermoed.
Ook bij de personeelsleden van de West-Vlaamse woonzorgcentra neemt het aantal besmettingen verder af. Uit de cijfers van dinsdag 1 december blijkt dat er nog 273 medewerkers besmet zijn met het virus: 252 zagen dat ook bevestigd door een test, bij 21 anderen is er op basis van de symptomen een sterk vermoeden.
Sterftecijfer blijft hoog
Jammer genoeg blijft het aantal overlijdens als gevolg van het virus in de woonzorgcentra wel hoog liggen. Dinsdag stierven zes mensen aan Covid-19, in het weekend en op maandag lag de totale tol op 16 overlijdens. De sterftecijfers liggen in de lijn van de voorbije drie weken en laten voorlopig dus geen daling noteren.
Naast de overlijdens die aan Covid-19 worden toegeschreven, kwamen ook 14 anderen dinsdag in een woonzorgcentrum te overlijden. Dat brengt het totaal aantal sterfgevallen voor 1 december op 20, meer dan dubbel zo hoog als de gemiddelde mortaliteit in woonzorgcentra voor diezelfde datum in de periode 2014-2018.
Stijging in Limburg, hoogste cijfers in Oost-Vlaanderen
In vergelijking met de vier andere Vlaamse provincies doet West-Vlaanderen het nu al bij al vrij goed. In Oost-Vlaamse woonzorgcentra is er van forse dalingen voorlopig weinig sprake. Met 1.326 besmette bewoners en 374 besmette personeelsleden laat de provincie ook de hoogste cijfers van Vlaanderen noteren. In Oost-Vlaanderen stierven dinsdag ook acht mensen aan de gevolgen van het virus.
Antwerpen komt met 1.078 besmette woonzorgcentrabewoners en 452 besmette medewerkers op een weinig benijdenswaardige tweede plaats. En net als in Oost-Vlaanderen daalt het aantal besmettingen er voorlopig vrij traag. Met twaalf overlijdens op één dag was dinsdag bovendien in Antwerpse woonzorgcentra opnieuw een donkere dag.
Vlaams-Brabant volgt dan weer een gelijkaardige trend als West-Vlaanderen. De hoge piek van begin november is achter de rug. In Vlaams-Brabant zijn er nu 519 besmette bewoners en 200 besmette personeelsleden. Dinsdag stierven er vijf rusthuisbewoners aan Covid-19.
Limburg, de voorbije weken vrij gespaard gebleven van uitbraken in woonzorgcentra, baart dan weer wat zorgen. De jongste dagen schoot het aantal besmette rusthuisbewoners fors de hoogte in. In vergelijking met begin november verdubbelde dat cijfer bijna. Nu zijn er in Limburgse zorginstellingen 342 bewoners besmet, van wie 239 met een positief testresultaat. Ook het aantal personeelsleden dat besmet raakt met het virus neemt er toe tot 115. Dinsdag stierven er in Limburg vier bewoners aan de gevolgen van het virus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier