Coronabesmettingen in woonzorgcentra blijven oplopen, ook 8 overlijdens te betreuren

Het aantal besmettingen in West-Vlaamse woonzorgcentra blijft oplopen. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

De cijfers uit de Vlaamse woonzorgcentra die het Agentschap Zorg en Gezondheid op basis van zelfrapportering bekendmaakt, zien er allesbehalve rooskleurig uit. In heel Vlaanderen zijn vandaag 2.581 rusthuisbewoners besmet, vrijdag waren dat er 1.874. Tweederde onder hen zag dat ook bevestigd in een positieve coronatest. Ook 1.692 personeelsleden – onder wie 1.192 met een positieve test – liepen het virus op. Voor het weekend stond dat cijfer nog op 1.430.

Enkel Oost-Vlaanderen slechter

De situatie in West-Vlaanderen is bijzonder ernstig met bijna 650 besmette rusthuisbewoners. Enkel in Oost-Vlaanderen, waar 801 bewoners van woonzorgcentra besmet zijn met het virus, is het op dit moment erger gesteld. Antwerpen zit met 629 besmettingen bij rusthuisbewoners op een gelijkaardig niveau als onze provincie. Vlaams-Brabant (367) en vooral Limburg (142) doen het beter.

Het personeel in West-Vlaamse woonzorgcentra wordt intussen ook almaar vaker getroffen. Sinds vorig weekend zijn 398 personeelsleden besmet, bij 303 bevestigde een coronatest het vermoeden. Ook hier doet Oost-Vlaanderen het een pak slechter, met 519 coronabesmettingen onder het rusthuispersoneel. In Antwerpen zijn er 442 personeelsleden besmet. Vlaams-Brabant (234) en Limburg (99) zitten ver onder het niveau van West-Vlaanderen.

8 overlijdens in West-Vlaanderen

Maar de meest spectaculaire stijging valt jammer genoeg te noteren bij het aantal rusthuisbewoners dat komt te overlijden als gevolg van het coronavirus. In heel Vlaanderen stierven afgelopen weekend 32 mensen in woonzorgcentra, bij 29 van hen bevestigde een test de besmetting met het virus. In de weken daarvoor bleef het aantal overlijdens telkens beperkt tot maximaal zeven per dag. In vergelijking met een weekend eerder is er zelfs een stijging van 540 procent merkbaar.

In de West-Vlaamse woonzorgcentra overleden maar liefst 8 rusthuisbewoners. In Antwerpen stierven 10 mensen als gevolg van het virus, in Oost-Vlaanderen 7 en in Vlaams-Brabant 6. In Limburg bezweek één iemand aan de ziekte.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.