Corona-afnamebus kan tot 200 PCR-testen per dag afnemen, analyses gebeuren in Brugge en Kortrijk

Redactie KW

Het bedrijf Eurofins, gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek, heeft dinsdag zijn eerste corona-afnamebus voorgesteld. Het mobiel afnamecentrum kan dagelijks tot 200 PCR-testen afnemen. Doel is om steden, gemeenten, lokale overheden en bedrijven te helpen die snel een tijdelijk afnamecentrum nodig hebben om een plotse opstoot van coronabesmettingen in te dijken.

Eurofins bouwde een grote reisbus om tot een mobiel afnamecentrum. De bus kan volgens het bedrijf snel ter plaatse zijn als een bedrijf of stad daar om vraagt. Volgens Tibo Demoor van Eurofins worden de PCR-testen geanalyseerd in de labo’s in Kortrijk en Brugge. Het resultaat van de testen is 24 à 48 uur later bekend, maakt Demoor zich sterk.

Het bedrijf stelde de afnamebus dinsdagmiddag voor. “De bus is voorzien van alle veiligheidsmaatregelen om mensen vlot en veilig te kunnen testen”, legt Demoor uit. “Mensen stappen langs voor de bus op, vullen de administratieve documenten in, worden getest en verlaten achteraan de bus. Aan boord zijn er een administratieve medewerker en 1 of 2 verpleegkundigen, die elk 100 testen per dag kunnen afnemen. Verder wordt de bus dagelijks ontsmet en gereinigd.”

Extra bussen mogelijk

Eurofins start met één bus, maar sluit niet uit dat het de komende weken nog extra bussen zal ombouwen. Het bedrijf richt zich met de bus op Vlaanderen, Brussel én Wallonië. In de bus worden momenteel enkel afnames voorzien voor PCR-testen, deze testen worden vervolgens geanalyseerd in een door Sciensano geaccrediteerd labo.

In een latere fase kan de bus ook ingezet worden voor het toedienen van vaccins. Eurofins heeft naast de corona-afnamebus vier vaste afnamecentra in Oudergem, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe en Damme en is actief met een mobiel labo op Brussels Airport.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.