Corneel lanceert Lego-sets van Minneke Poes, Cieper en Goliath: “Van kinds af al gefascineerd door Kattenstoet”

Corneel Clarys met links Cieper en rechts Minneke Poes in Lego. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Ieperse Lego Master Corneel Clarys lanceert een uniek project naar aanleiding van de 46ste Kattenstoet. Via zijn gloednieuwe website kun je Lego-bouwsets bestellen van Minneke Poes, Cieper en reus Goliath. “Alle onderdelen worden individueel besteld, gesorteerd en onderverdeeld per bouwset”, vertelt Corneel.

In 2020 nam Corneel Clarys (25) deel aan het tv-programma Lego Masters, in de jaren die volgden ontwierp hij zo’n vijftien Lego-projecten, onder andere voor Tomorrowland, Aviko, de gevangenis van Ieper… Zijn blokjesversie van de Ieperse Lakenhallen en belfort kun je op vandaag bewonderen op de dienst Toerisme in Ieper.

Motorongeval

Het afgelopen jaar was het rustig voor Corneel. “In oktober 2022 raakte ik betrokken in een motorongeval, waarbij ik werd aangereden door een sms’ende autobestuurder aan de verkeerslichten. Ik ben nog steeds aan het revalideren en kamp met zware rugproblemen. Die hebben een grote impact op dagelijkse activiteiten zoals werken, huishoudelijke taken en mijn sociale leven. Maar we blijven positief en hopen op beterschap.”

Zijn liefde voor Lego bleef echter onveranderd. “Gedurende de revalidatieperiode werd de band met het Deense blokje alleen maar sterker en ik begon stilaan plannen voor 2023 voor te bereiden. Nu heb ik besloten er weer volledig in te vliegen met de lancering van mijn eigen website en webshop www.corneelclarys.be. Daarop stel ik mijn projecten tentoon, maar bied ik ook mijn kunst aan op aanvraag.”

Kattenstoet

Zijn terugkeer in de Lego-wereld en lancering van zijn website wou Corneel echter niet zomaar laten voorbijgaan. “Ik wou groots uitpakken”, vertelt Corneel. “Daarom besloot ik een nieuw project te lanceren: Lego-bouwsets ter gelegenheid van de 46ste editie van de Kattenstoet”, vervolgt Corneel. “Van kinds af aan ben ik gefascineerd door de Kattenstoet. Iedere editie stond ik op de eerste rij om het spektakel te aanschouwen. Het culturele en historische jasje waarin de Kattenstoet verweven zit, vind ik gewoon iets magisch hebben.”

Nochtans heeft Corneel zelf nooit meegedaan aan de Kattenstoet. “Nu ik eraan denk, is het wel iets dat ik graag zou gedaan hebben. Thuis heb ik natuurlijk wel de Ieperse versie van het Monopolyspel. Ik heb ook enkele leuke foto’s van mijn vader van toen hij tijdens de parade werd ontvoerd door enkele katten en in de pot belandde. Aangezien het ondertussen toch al meer dan vijf jaar geleden is dat er nog een Kattenstoet plaatsvond, miste ik het wel. Zo kwam ik op het idee om deze bouwsets te ontwikkelen.”

Drie figuren

Er zijn Lego-bouwsets van het Iepers koppel Minneke Poes en Cieper, alsook van de bekende reus Goliath. “Ik koos voor deze drie figuren, omdat die naar mijn mening het meest impressionant zijn. Cieper is bekend als ingezetene van Ieper en Minneke Poes is de Zwevegemse kattenreuzin die na een bezoek zich verloofde met Cieper. Voor Goliath heb ik gekozen als aandenken aan het oude stationsgebouw. Hij zal echter eerder bij de volwassenen bekend zijn, vermoed ik. Ik heb ook overwogen om Pietje Pek te produceren, maar ik vond niet dat het model tot zijn recht kwam in vergelijking met de kwaliteit van de andere drie modellen.”

De bouwdozen zijn een ideaal cadeau voor onder de kerstboom. “Zo kan iedereen doorheen het jaar een stukje Kattenstoet in huis hebben als aandenken. Het is een item dat zowel voor jong als oud is. Kinderen kunnen ermee spelen, volwassenen kunnen het uitstallen”, aldus Corneel. “Minneke Poes kost 135 euro, is 22 cm hoog en bestaat uit 813 blokjes. Voor Cieper komt de prijs op 125 euro. Hij is even hoog als Minneke Poes, maar bestaat uit minder onderdelen, namelijk 555. Goliath is beschikbaar voor 115 euro, is 23 cm hoog en bestaat uit 655 onderdelen. Alle bouwdozen bevatten ook een instructieboekje.”

Buitenlandse projecten

De bouwsets zijn sinds deze week te koop via de website van Corneel. “De eerste exemplaren zullen tegen de kerstperiode opgeleverd worden, nadien zullen er nog twee oplevermomenten volgen. Het duurt enige tijd vooraleer een bestelling verwerkt is aangezien alle onderdelen individueel besteld, gesorteerd en vervolgens onderverdeeld moeten worden per bouwset”, vervolgt Corneel, die stilaan weer bruist van de ideeën. “Zelf vreesde ik dat na mijn ongeluk het terug opstarten van projecten en aanvragen zeer lastig zou gaan, maar ik merkte al snel het tegenovergestelde. Momenteel ben ik bezig met twee buitenlandse projecten. Eentje hiervan is een replica van het oorlogsmonument van Vimy samen met Ieperling Youri Van Miegroet. Daarnaast ben ik bezig met nog enkele binnenlandse projecten. Ik hoop dat met de lancering van mijn website de uitdagingen blijven binnenkomen en ik mijn passie kan verder delen met anderen, want het is daarvoor ik het doe”, besluit Corneel.

Info: www.corneelclarys.be.