Compleet gezin Permentier is verweven met de Sportschool in Meulebeke: “We vormen één grote familie”

Vlnr. Gilles, Arne, Bart en Els.© (Foto Luc)
Vlnr. Gilles, Arne, Bart en Els.© (Foto Luc)
Redactie KW

Het gebeurt wel vaker dat twee broers in dezelfde school les volgen. Het wordt merkwaardiger als ze hiermee in de voetsporen van hun papa treden. En nog uitzonderlijker wordt het wanneer ook hun plusmama iets met die school te maken heeft. Bart, Arne en Gilles Permentier en Els Cousin weten hier alles over.

Arne en Gilles Permentier uit Tielt volgen momenteel les aan de Sportschool in Meulebeke. Ze treden hiermee in de voetsporen van hun pa Bart die er in 1993 afstudeerde na het volgen van de derde graad ASO. Bart Permentier: “Ik volgde aanvankelijk de richting economie in Sint-Niklaas. Ik besefte dat deze richting me niet lag en op aanraden van een goede vriend die eveneens volleybal speelde in hetzelfde team als ik, kwam ik in het VILO-instituut (Vrij Instituut voor Lichamelijke Opvoeding) in Meulebeke terecht. Ik belandde er in een totaal nieuw milieu.”

Internaat

“Er was verplicht internaat, het schoolleven verliep er heel gestructureerd en gedisciplineerd. Ik kwam er in een gemeenschap terecht waar ik me onmiddellijk thuis voelde. Je leefde samen met je studiegenoten die vrienden voor het leven zouden worden. Na die studies ging ik vier jaar boekhouden en fiscaliteit volgen. Nu ben ik zelfstandig projectmanager. Sporten doe ik bijna niet meer. Ik heb volleybal gespeeld tot mijn 35ste, heb 6 jaar triatlon beoefend en nu haal ik sporadisch nog eens de fiets boven om een ritje te maken.”

Zoon Arne volgt momenteel zijn zesde en meteen ook laatste jaar TSO aan de Sportschool Meulebeke. “Ik heb mijn eerste twee humaniorajaren aan de Bron in Tielt afgewerkt en dan volgde de overstap naar de Sportschool Meulebeke. Als ik eerlijk ben, dan moet ik toch toegeven dat het even wennen was aan die nieuwe situatie. Ik verbleef op 7 km van thuis en was op internaat. Dit viel aanvankelijk moeilijk te rijmen maar toch heb ik snel de omschakeling gemaakt. De school werd echt mijn tweede thuis. Ik koos als optie steeds voor zwemmen omdat ik eveneens waterpolo in competitieverband beoefen bij waterpoloclub TZK in Tielt. Wat ik in mijn school zo waardeer is de nauwe samenhang tussen leerlingen, leerkrachten en opvoeders. We vormen één grote familie waarbinnen regels gelden die moeten gevolgd worden.”

“Onze dagindeling ziet er als volgt uit. We worden gewekt om 6.30 uur, om 7 uur is er appel buiten en daarna volgt het ontbijt. De lessen starten om 8 of 8.15 uur. In de namiddag starten de lessen opnieuw om 13 uur en eindigen om 16.30 uur. Na het vieruurtje hebben we van 17.30 uur tot 18.20 uur studie. Na het avondmaal is er opnieuw studie van 19.30 tot 20.20 uur. Daarna is er ontspanningsmogelijkheid in de ontspanningszalen, de sporthal of in de fitness. Volgend jaar kies ik voor studies aan de Zeevaartschool in Antwerpen. Varen hebben we met de paplepel van ons pa meegekregen want hij is ook een fervent zeiler. Hij runt het bedrijf Sailfriends dat gespecialiseerd is in zeilopleidingen en ook ervaringstochten en zeilvakanties organiseert in België, Nederland, Schotland en Kroatië.”

Sportkriebels

Zoon Gilles volgt momenteel zijn eerste jaar TSO in de tweede graad in de Sportschool. “Ik liep twee jaar school aan het Regina Pacisinstituut in Tielt en volgde er de richting handel. Mijn sportkriebels haalden de bovenhand en ik stapte dus na twee jaar over naar de Sportschool. Noch Arne noch mijn pa hebben me gepusht om daar les te volgen, het was voor de volle 100 procent mijn eigen keuze. De eerste week in de nieuwe school miste ik vooral mijn vrienden, maar mijn 14 klasgenoten zaten in hetzelfde schuitje. Eens het ijs gebroken voelde ik me er echt op mijn plaats. Mijn latere beroepskeuze zou ik graag afstemmen op iets wat met sport te maken heeft: sportleraar of personal trainer. Ik ben net als mijn broer Arne lid van de Tieltse waterpoloploeg TZK.”

Els Cousin is de plusmama van Arne en Gilles. Zij maakte twee jaar geleden een carrièreswitch mee en besloot de overstap te maken van sales manager naar leerkracht Nederlands-Frans. Nu volgt ze haar laatste jaar opleiding leerkracht en beleeft ze een zes weken durende stage… in de Sportschool in Meulebeke. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.