Cohousingproject in AZ Zeno in Knokke-Heist?

Momenteel wordt er onderzocht wat er met de voormalige site van AZ Zeno zal gebeuren. © DM
Redactie KW

Krijgt de voormalige site van AZ Zeno aan de Graaf Jansdijk een herbestemming en wordt het een cohousingproject? Als het van bevoegd schepen Kris Demeyere en het gemeentebestuur afhangt, is het antwoord positief. Geen kunst en vliegwerk, maar zoals het Knokke-Heist past: een bijou qua architectuur, duurzaamheid, design, privacy en groenbeleid. Het probleem van betaalbaar wonen en de zoektocht naar geschikt personeel zou meteen voor een deel opgelost zijn.

Samenhuizen en ravotten in groene stadstuintjes: straks kan het perfect op de oude site van AZ Zeno. “Betaalbaar wonen en gekwalificeerd personeel vinden voor de bedrijven: het zijn twee problemen waar onze gemeente mee kampt en die we met groepswonen voor een deel kunnen oplossen”, vertelt schepen Kris Demeyere met veel dynamiek.

“Mooi voorbeeld is bakkerij Lucas. Recent kochten zij een pand aan de Kragendijk. Bakkerij Lucas zal dat inrichten voor zijn personeel zodat iedereen zijn eigen dorpeltje heeft, maar waar er tegelijkertijd ook gemeenschappelijke faciliteiten zijn zoals een keuken, living… Op die manier maakt bakkerij Lucas op een aantrekkelijke manier mensen warm om voor hen te komen werken. Cohousing kan een alternatieve verloning voor de toekomst worden.”

Extra troef

“In Knokke-Heist zijn er nog een aantal andere bedrijven die op grote schaal op zoek zijn naar goed personeel. Ik denk daarbij onder andere aan AZ Zeno. Voorlopig staan de gebouwen van het oude ziekenhuis te verkommeren. Het bestaand rusthuis vzw Lindeboom koestert wel uitbreidingsplannen, maar zij hebben niet de hele kliniek nodig. De site is ruim groot genoeg voor andere initiatieven. Daarbij kijken we naar alternatieve woonwormen zoals cohousing: een soort van gesubsidieerd wonen door de werkgever. Een van de grote uitdagingen voor onze Knokke-Heistse bedrijven is het vinden van gekwalificeerd personeel. Dat geldt zowat voor ieder bedrijf in het Walletje en zeker ook voor het ziekenhuis AZ Zeno. Onze bedrijven kunnen bij hun zoektocht naar gekwalificeerd personeel cohousing uitspelen als een extra troef. Waarom zou bijvoorbeeld iemand in de streek van Eeklo straks niet kiezen voor het ziekenhuis van Knokke als men er kan wonen. Het cohousingproject kan een perfect alternatief zijn in de plaats van het ter beschikking stellen aan het personeel van vervuilende auto’s”, meent schepen Demeyere.

Mogelijkheden aanreiken

“Met AZ Zeno zijn er gesprekken gevoerd over het cohousingproject. Ik heb de indruk dat ze er oren naar hebben. Het voorstel wordt ondertussen onderzocht. Hoeveel mensen en units er op de site terecht kunnen, moeten we straks samen met AZ Zeno bekijken. Ik denk niet dat het de opdracht is van de gemeente om te investeren in dit project. Op gebied van betaalbaar wonen gebeurden er door de gemeente al heel wat investeringen: zoals fase 2 Heulebrug, Keuvelwijk…Maar wij kunnen wel faciliteren. Wat we trouwens recent deden voor bakkerij Lucas. Met de dienst stedenbouw moeten we openstaan voor dergelijke initiatieven. Laat ons stellen dat we met de gemeente mogelijkheden aanreiken aan bedrijven die willen investeren in cohousing voor ofwel vast verblijf of voor een aantal dagen per week.”

Betaalbaar wonen en gekwalificeerd personeel vinden voor bedrijven: twee problemen waar onze gemeente mee kampt

Het is duidelijk dat AZ Zeno het gebouw niet wil laten verkommeren en dat ze het idee genegen zijn om er een nieuwe bestemming aan te geven: een cohousingproject met een streepje groen. “We denken eraan om van de voorste parking een stadstuintje te maken dat voor iedereen toegankelijk is en waar ook de buurtbewoners kunnen komen wandelen. De parking achteraan kan straks multifunctioneel gebruikt worden: voor bezoekers van het rustoord en voor het parkeren van wagens van bewoners. Op die manier worden er geen auto’s in het straatbeeld achter gelaten”, besluit schepen Kris Demeyere.

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.