Cindy Braeckevelt van Aqua Fish op de Bosmolens krijgt Groene Pluim

Cindy Braeckevelt etaleert haar visbrochettes boven de toog van Aqua Fish. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

Groen reikte de Groene Pluim uit en visspeciaalzaak Aqua Fish viel daarbij in de prijzen. Om de voedselverspilling tegen te gaan, tekende de zaak in op het initiatief Too Good To Go. “Ik gooi niet graag iets weg en daarom is TGTG een handig alternatief”, vindt uitbater Cindy Braeckevelt.

Op de Bosmolens kent iedereen Cindy Braeckevelt, hoewel ze naar eigen zeggen nog nooit van de Izegemse wijk had gehoord voor ze zich hier vestigde.

Maar hoe komen twee Tieltenaars dan in Izegem terecht?

“Nadat ik was afgestudeerd heb ik nog een tijdje in de slagerij van mijn zus in Avelgem gewerkt, daarna ging ik aan de slag bij Wouters Kwaliteitsvis. Een zeer bekende zaak in Tielt. Mijn bazen kwamen wel af en toe in Izegem en tipten me deze stad om zelf een eigen zaak te starten, omdat er hier niet echt een dergelijke vishandel zat. Uiteindelijk kwamen we hier op de Bosmolens terecht in 1998. We bouwden hier een oude textielwinkel om tot Aqua Fish. De wijk was ook aan het groeien en we vormden een mooie aanvulling bij de bakker, beenhouwer en groentezaak. De Bosmolens is ook goed gelegen als verbindingsweg. Wij hebben ook een product waarvoor de mensen al eens iets verder rijden. Een gewoon stukje vis kunnen ze ook in de supermarkt kopen, maar voor fruits de mer legt men graag wat extra kilometers af.”

Je bent ondertussen ook een Bekende Bosmolenaar geworden.

“We woonden eerst jarenlang boven de winkel, maar huizen nu al een tijdje in Sint-Eloois-Winkel. Maar ik heb ook tien jaar in het oudercomité van de Heilige Familieschool gezeteld. Zo leerde ik hier heel wat mensen kennen. En er komt hier ook veel volk over de vloer.”

Hoe verging het jullie tijdens de voorbije coronamaanden?

“Wij mogen niet klagen. We hebben goed kunnen doorwerken. Je voelde ook dat de mensen nergens naartoe konden en zichzelf daarom thuis even verwenden.”

Is de opvolging verzekerd?

“Onze zoon helpt al vaak en studeert ook aan Spermalie. Maar hij volgt daar de richting hospitality. We zien wel wat het wordt. Laat ze eerst nog maar genieten van het studentenleven. We werken hier met ons drietjes. Mijn zus Petra, mijn man John en ikzelf. John is eigenlijk graduaat mechanica van opleiding. Ik ben alleen begonnen, maar hij is snel in de zaak gekomen. Hij staat nu ook meer in voor het organisatorische.”

Een zomer zonder Bosmolens Ommegang. Wat gaat dat geven?

“Jammer hé. We zijn anders het volledige feestweekend op post. John zit sinds dit jaar ook in het organiserende feestcomité, maar zijn eerste Bosmolens Ommegang als bestuurslid valt dus al in het water. Het is iets waar wij altijd naar uitkijken en op zondag kunnen de mensen er ook van onze visschotels smullen.”

“Iets weggooien doet pijn, maar moet soms”

Samen met Proxy Delhaize (Grote Markt) en Carrefour (Frunpark) kregen jullie de Groene Pluim omdat jullie intekenden op Too Good To Go. Hoe ontdekten jullie de app van Izegemnaar Jonas Mallisse, die de voedselverspilling wil tegengaan?

“We zagen een reportage op tv en besloten dat ook eens te proberen. Wij gooien niet graag iets weg, al ben je soms wel verplicht dat te doen. In onze sector is het zelfs een gezegde dat je pas je eerste jaar overleeft als je zaken durft weggooien. Dat doe je altijd met pijn aan het hart. Je hebt er je werk in gestopt, het kost ook geld en het moet soms. Maar de app van Too Good To Go is daar een uitstekende oplossing voor. De mensen kunnen bij ons een pakketje bestellen voor 4,99 euro. De waarde van het pakket vertegenwoordigt eigenlijk 15 euro.”

“Op voorhand weet de koper niet wat hij of zij zal krijgen. Vandaag zijn dat scampi’s, maar een andere keer kan dat ook vissalade zijn. Het gaat telkens om producten die tegen de vervaldatum aan zitten. Het is bedoeld voor onmiddellijke consumptie, de avond zelf of de dag erop. We zien ook dat heel wat jongeren hun weg ernaartoe gevonden hebben. Het is ook een win-win-gegeven. De koper krijgt iets wat normaal drie keer zoveel kost, wij ontvangen nog iets voor een product dat je niet meer in je toog kan leggen en uiteindelijk wellicht in de vuilnisbak zou belanden.”

Hoe moeilijk is het in te schatten hoeveel je moet inkopen?

“Wij worden beleverd vanuit de vismijn in Zeebrugge. Vis is het product bij uitstek dat erg vers moet zijn. Je moet uiteraard al doende leren wat je moet inkopen. Het is inderdaad zo dat visprijzen tijdelijk waren gedaald, omdat de restaurants gesloten waren. Maar dat zat snel op het oude niveau en nu kampen we bijvoorbeeld met erg hoge garnaalprijzen Die worden normaal in het buitenland gepeld, maar dat kon nu niet meer door de geldende coronamaatregelen. Maar vis blijft een mooi product. En daar gooien we dus het liefst van al zo weinig mogelijk van weg.”

Privé

Cindy Braeckevelt (45) is getrouwd met John Aelvoet. Ze zijn de ouders van Maurits (18) en Renée (14). Het echtpaar baat Aqua Fish uit in de Meensesteenweg op de Bosmolens. Ze wonen twee kilometer verder langs dezelfde weg in de Izegemsestraat in Sint-Eloois-Winkel.

Opleiding en loopbaan

Ze volgde de koksopleiding aan de hotelschool in Spermalie en traiteur via avondschool. Ze baat sinds 1998 Aqua Fish uit.

Vrije tijd

Cindy is bestuurslid van Markant Sint-Eloois-Winkel en gaat ook graag wandelen en fietsen.