Célestine zwemt Kanaal over voor mughelikopter

Celestine Tetard: "Ik moet tegen de zomer van volgend jaar nog een aantal kilo's bijkomen om beter tegen de kou te kunnen." © Davy Coghe
Redactie KW

De 36-jarige chirurgisch verpleegster Célestine Van Hoorickx (beter bekend onder Tetard) die in AZ Sint-Jan werkt, wil de volgende zomer het kanaal overzwemmen. Ze wil daarbij geld inzamelen voor de mugheli. Ze wil haar steentje bijdragen om de heli in de lucht te houden.

Wie is Célestine?

Célestine Van Hoorickx: “Ik ben geboren op 23 juli 1982 en intussen 36 jaar. Destijds ben ik opgegroeid in Oedelem als dochter van Norbert Van Hoorickx en Rita Jacobus. Ik ben trouwens de nicht van Roel Jacobus, medewerker van uw blad. Ik woon nu al veertien jaar in de wijk Sint-Baafs in Sint-Andries. Ik woon er alleen en heb geen kinderen, enkel een kat Walter” vertelt Célestine.

Wat doe je precies van werk?

“Ik heb een opleiding gevolgd als tandtechnicus en na de humaniora de sportschool gedaan aan het VHSI. In 2002 ben ik afgestudeerd als verpleegkundige en na een herscholing via de VDAB kon ik meteen starten als chirurgisch verpleegkundige in het operatiekwartier van AZ Sint-Jan.”

Hoelang zwem je al?

“Als kind heb ik altijd veel gezwommen maar nooit in een club of in competitie. Mijn moeder zei steeds dat ik te breed zou worden van schouders en dat dit niet mooi is voor een meisje. Maar van zodra ik kon, ging ik toch zwemmen, over de middag met school en vaak ‘s avonds nog eens voor de bijles. Op 17-jarige leeftijd heb ik de opleiding gevolgd van redder aan zee en was ook geslaagd.”

Wanneer kreeg je echt de microbe te pakken?

“Zes jaar geleden was een collega van mij beginnen trainen voor triatlons en ik ging mee trainen met hem in het zwembad en later ook in open water. Ik kocht al snel een wetsuit om mee te kunnen naar de Damse Vaart. Eerst zwom ik de afstanden samen met mijn collega maar al snel koos ik voor de lange afstanden. Zo bouwde ik op van 6 naar 17 kilometer, een afstand die ik ging zwemmen in 2008 in de Lake Windermere in Engeland. Ondertussen was mijn vriendin en trainingsmaatje van de humaniora, Goedroen Devos, ook beginnen zwemmen. Ook zij vond die lange afstanden leuk.”

Heb je nu al veel kunnen voorbereiden voor volgend jaar?

“Ik heb intussen via de Engelstalige zwemorganisatie Swimtrek al drie trainingskampen kunnen meedoen in Mallorca. Een van de kampen was de ‘Channel and Long Distance Training’. Daar werd zonder wetsuit gezwommen en moest je op een van de dagen zes uur aan één stuk zwemmen. Als het water onder de 16 graden was, kreeg je een kwalificatie voor de kanaaloversteek.”

“Ik ben daar mezelf tegengekomen omdat ik niet gewoon was om zoveel uren na elkaar te zwemmen en al zeker niet zonder wetsuit. Sindsdien draag ik geen wetsuit meer en in zee ben ik beginnen zwemmen bij elf graden. Samen met Goedroen heb ik de Icemile al gezwommen in Nederland bij een temperatuur tussen 0 en 5 graden”.

Niet bang van kwetsuren?

“Ja want ik kreeg al snel last van mijn schouders na het vele zwemmen. Toen heb ik een zwemanalyse laten doen waarbij mijn zwemstijl gefilmd en geanalyseerd werd. Na een paar aanpassingen aan mijn techieken kon ik mij beginnen voorbereiden voor de 22 kilometer van het IJsselmeer. Toen werd de beslissing genomen om het kanaal over te steken. Ik reken op 16 uur zwemmen bij een temperatuur van 16 graden want ik zwem in de zomer.”

Hoe reageren jouw familieleden, vrienden en collega’s?

“Iedereen reageert positief maar toch denken ze wellicht dat ik een beetje zot ben en misschien hebben ze wel gelijk.”

“Ik moet nu tegen de zomer van volgend jaar nog een aantal kilo’s bijkomen om beter tegen de kou te kunnen. In elk geval gaan er twee vrienden mee om mij te begeleiden vanop de boot tijdens mijn oversteek. Zij zullen mij moreel steunen.”

“De oversteek is nu gepland in de week van 27 juni tot 3 juli 2020. Hopelijk zal het weer dan wat meezitten. Ik zwem voor het goede doel en meer bepaald voor de mugheli die ik dagelijks zie als ik naar het werk kom. Ik weet ook hoe belangrijk het is dat ze snel een arts ter plaatse kunnen brengen”, besluit Célestine. De komende maanden zal ze de nodige fondsen bij elkaar verzamelen voor de mugheli. (Stefaan Reuse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier