Cafébazin houdt benefiet voor zieke Odalyo (2), maar ouders hebben nog geen cent gezien: “Waarheid moet aan het licht komen”

Reinilde en Dilayla op het benefiet voor hun zoontje Odalyo. © Frank Meurisse
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Eind augustus werd tijdens de Dorpskermis in Ooigem (Wielsbeke) een grote benefiet met onder meer 24 uur darts, spinning en optredens georganiseerd. In oktober volgde nog een groot eetfestijn. En dat allemaal ten voordele van Odalyo, toen 16 maanden jong, waarbij een tumor in beide oogjes was vastgesteld. Maar de organiserende cafébazin hield de centen tot op vandaag voor zich. De ouders van Odalyo begrijpen er niets van en namen zelfs al een advocaat onder de arm. “De vele sponsors, familie en vrienden hebben recht op de waarheid”, klinkt het.

In mei vorig jaar belandden Reinilde Logier en Dilayla Vital de Matos van de hemel in de hel. Het koppel uit Zarren, bij Kortemark, heeft met Azalya (3) en de tweeling Adélya en Odalyo drie kindjes. Maar bij Odalyo werd in het UZ Leuven retinoblastoom ontdekt. Een zeldzame vorm van oogkanker die – nog zeldzamer – ontdekt werd in beide ogen. Er diende snel gehandeld te worden aangezien de kanker kon uitzaaien naar de hersenen.

Odalyo is intussen bijna 22 maanden oud en volgt nog altijd een chemobehandeling. “Een oog werd verwijderd, in het andere oog bevinden zich nog enkele kleine tumoren”, reageren zijn mama’s. “Het is een intensieve behandeling, maar hij stelt het goed. Het is een dapper manneke.”

Mooie opbrengst

Vrienden en familie organiseerden talloze acties om het koppel financieel te helpen. Viviane Cecat, bazin van café De Klokke in Ooigem, waar Dilayla opgroeide, wilde ook helpen. Tijdens de jaarlijkse Dorpskermis in Ooigem organiseerde ze een grote benefiet voor het jonge gezin. “We plannen 24 uur darts, spinning, deejays en optredens”, vertelde ze in augustus. Er werd ook een ontbijt en een rommelmarkt georganiseerd. “Alle opbrengst gaat samen met de sponsoring naar Odalyo”, klonk het.

Viviane ging zelfs nog een stap verder en organiseerde in oktober nog een spaghettiavond voor 250 personen, met veiling en tombola. Daar werd een symbolische cheque overhandigd van 3.660 euro. Dat zou de opbrengst moeten zijn van de benefiet, met de kaartenverkoop van het eetfestijn er al bij inbegrepen. “Toen zei ze dat ze dat bedrag plus de 700 euro van de tombola zou overschrijven. De opbrengst van de veiling zou volgen”, vertelt Reinilde.

Aangetekende brief

Weken gingen voorbij en het koppel hoorde niets meer van cafébazin Viviane. “Telkens vertelde ze dat ze zou betalen. Wij geloofden haar. Ze was nog aan het rekenen en werd kwaad als we vroegen of alles oké was. Het is vreemd dat ze twee maanden na de benefiet al een bedrag met de opbrengst van de tombola erbij kon berekenen, maar nu plots zo veel tijd nodig heeft.”

“Als ze het spel zo vuil willen spelen, dan kunnen ze ernaar fluiten. Ik schenk het dan wel aan de vrijwilligers van onze clubs.”

Cafébazin Viviane

Reinilde en Dilayla stuurden Viviane intussen een aangetekende brief via een advocaat. “Plots liet ze weten dat ze gestort had, maar het geld kwam maar niet. We hebben nog geen cent gezien. Het draait zelfs niet meer om het geld, maar om de waarheid. Onze vrienden en familie hebben alle acties gesteund, zij moeten weten hoe de vork aan de steel zit.”

Volgende week

“Viviane doet alsof er niets aan de hand is. Ze vroeg zelfs nooit hoe het met Odalyo gaat. Ze heeft nochtans een benefiet voor hem georganiseerd, hè. Toen kwam ze als een heldin in het nieuws. Sponsors wilden haar initiatief steunen en voetballers van Anderlecht en topdarter Kim Huybrechts schonken truitjes voor de veiling. ‘Wat heeft dat opgebracht?’, vraagt iedereen zich af. Niemand weet dat wij nog geen euro ontvingen.”

De cafébazin bijt van zich af en zegt dat ze zelf nog op een deel van het geld wacht. “Ik kan toch niet storten vooraleer ik mijn kosten heb betaald? Dat koppel komt meteen met een advocaat af. Volgende week ontvang ik nog een som, dan kan ik die 3.660 euro overschrijven”, zegt ze als we haar aan de lijn krijgen.

En wat met de opbrengst van de tombola en de veiling? “Daar wacht ik zelf nog op”, zegt Viviane. “Maar als ze het spel zo vuil willen spelen, dan kunnen ze ernaar fluiten. Ik schenk het dan wel aan de vrijwilligers van onze clubs.”

Veel meer geld

Het koppel reageert vol ongeloof op die aantijgingen. “Ze zegt al maanden dat ze ‘volgende week’ zal betalen. Dat we meteen naar een advocaat stapten, is onzin. We hebben meermaals contact gezocht. Het is erg jammer dat ze niets op papier heeft staan, want volgens onze berekeningen gaat het om een pak meer geld dan die 3.000 of 4.000 euro. Maar goed, daar draait het al lang niet meer om. Het gaat om gerechtigheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier