Cafébaas Mete nodigt kansarmen uit op kerstavond

© jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Ooit zat cafébaas Mete Altinteas (47) aan de grond na een relatiebreuk. Hij vocht terug en kwam er bovenop. Nu hij het weer goed heeft, wil hij mensen die het minder breed hebben een aangename kerst bezorgen. “Op kerstavond bieden we een gratis maaltijd aan voor de kansarmen onder ons.”

Mete is van Turkse afkomst en kwam in 1974 als baby, samen met zijn ouders, in ons land wonen. De man was ooit uitbater van een restaurant en een café in Gent. Tot een relatiebreuk zijn hele leven veranderde. “Ik kwam letterlijk aan de grond te zitten”, zegt Mete met een diepe zucht. “Maar ik ben geen opgever en besloot mijn kans te wagen in Oostende. Op zoek naar werk sliep ik drie dagen op een bankje aan de zeedijk. Tot ik de kans kreeg om aan de slag te gaan in de horeca. Dat was mijn redding.”

Sinds twee jaar baat Mete samen met zijn vriendin Céline Callebaut (21) een café uit in de Van Iseghemlaan. “In de buurt zien we dikwijls daklozen of mensen die het minder goed hebben”, duidt Mete. “Als ik hen zie, doet dat mij denken aan de tijd dat ik het zelf minder goed had. Er is altijd een reden waarom mensen in de miserie sukkelen. Toch wordt er nog te vaak met vooroordelen gegooid, terwijl je de situatie van die mensen niet kent. Het gebeurt dikwijls dat Céline of ik naar buiten gaan om die mensen een drankje aan te bieden. Ik kan er niets aan doen: ik weet wat het is en wil hen helpen waar ik kan.”

Niets in ruil

De situatie waar Mete ooit zelf in zat, is de drijfveer om anderen te helpen. “Iedereen heeft het recht om Kerstmis te vieren”, vindt de Oostendenaar met Turkse roots. “Daarom bieden we een warme maaltijd aan op kerstavond. We starten met een lekkere tomatensoep, een hoofdgerecht en een dessertje. De soep krijgen we deels gesponsord van supermarkt Spar in de Langestraat en we krijgen ook een beetje drank van brouwerij Opstaele.”

Mete en Céline hoeven voor hun barmhartigheid niets in ruil. “Zien dat mensen genieten op dagen waarop ze meestal alleen zitten, is voor ons voldoende. Ik weet nog hoe leuk ik het gevonden zou hebben als men mij geholpen zou hebben. Hoe ik de selectie zal maken? We hebben plaats voor zo’n 60 mensen. Je haalt er heus wel de mensen die het niet breed hebben uit, hoor. Bovendien nodigen we de mensen zelf uit als we ze zien. Meestal zijn het steeds dezelfden die in de buurt van het café vertoeven”, besluit het koppel. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier