Café De Burgersgilde wordt omgedoopt tot De Bourge: “Neen, het café was niet te koop”

Volkscafé De Burgersgilde maakt plaats voor 'De Bourge'. V.l.n.r.: Suzy Deblaere, Mathijs, Herbert en Kurt Van Zieleghem. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Neen, café De Burgersgilde is niet te koop. Straks kan je het voormalige café, dat De Bourge zal heten, en de zaal wel samen of apart huren voor evenementen, feesten of culturele activiteiten. “Een gedroomde locatie”, stelt Suzy Deblaere trots.

Na rijp beraad zijn Suzy Deblaere en Kurt Van Zieleghem klaar voor een nieuwe stap. “Na gebruik te hebben gemaakt van de positieve kant van Covid-19 – tijd om na te denken – kwamen we tot ons nieuwe concept“, legt Suzy uit. “De Bourge wordt de gedroomde locatie voor al uw private feestjes, vergaderingen… Misschien voor de eerste ontmoeting in juli met de vrienden die je lang moest missen. Er is een ruime vrijheid, met alle ondersteuning. Met De Bourge stappen we af van de klassieke namen. We zijn geen politici, maar privé-eigenaars. We zijn van kinds af geboren en getogen muzikanten.”

“We deelden hier een lach, een traan, grote vreugde, maar ook hels verdriet”

En zo herhaalt de geschiedenis zich. ‘t Gildeke, dat nu wordt gerund door zoon Herbert Van Zieleghem en zijn vrouw, begon ook ooit als een huurzaaltje en is nu al meer dan tien jaar een goed draaiend restaurant. De voorbije periode werd overbrugd met takeaway – die voorlopig behouden blijft – en sinds donderdag 11 juni is het terug open. “De vele afhalingen waren een enorme steun, waardoor dank. We zijn heel trots op het project van Herbert, zijn echtgenote Elise en zijn team. Ze zijn klaar om jullie opnieuw op een veilige manier en met vol goede moed te bedienen.”

Zaal Gildenhove

Ook de feestzaal wordt betrokken in het nieuwe concept en krijgt een nieuwe naam: Gildenhove. “Ook deze kan opnieuw gehuurd worden en is voorzien van een professioneel ingerichte keuken met een massa opties voor zowel zakelijke, feestelijke als culturele evenementen. Aansluitend kan je dan napraten in De Bourge.”

De Bourge en zaal Gildenhove kunnen voortaan zowel samen als apart gehuurd worden. Deze nieuw ingeslagen weg betekent evenwel ook een afscheid van diverse verenigingen, de vaste klanten, maar ook vooral van mama Mariette (78) achter de toog. “We staan in het krijt bij mijn ma Mariette, mijn rechterhand en rots in de branding”, vervolgt Suzy, die zelf als loontrekkende in restaurant ‘t Gildeke werkzaam zal zijn. “Nu moet mijn ma op haar beurt eens genieten. Onze kleine Mathijs – dat blijft hij – is een echte genieter, zal links en rechts wel nog eens ‘den toog’ doen, maar zich ook bezighouden met het management en het creëren van een vernieuwende boost. We willen alvast onze superbesturen van harte bedanken. Zonder hen zijn er geen leden. Bedankt ook aan de vele toogplakkers, klanten… Een dikke knuffel. Het is echter enorm jammer dat Erik Haeghebaert (die onlangs overleed, red.) als voorzitter van de carambol deze bedanking niet meer mag ontvangen. Dat knaagt dat we niet kunnen zeggen wat er aan het veranderen is.”

Voorkooprecht

De zaak wordt dus echter niet verkocht, zoals her en der al werd gesuggereerd. “We gaven onze culturele vzw indertijd een voorkooprecht voor het caféblok, maar daarvoor hadden ze nu geen budget. Alle verhalen doorkruisten ons dorp. Wij konden niet meer terug en gingen mee in het verhaal. Maar nee, er is niets te koop. Onze burcht, ons levenswerk van bijna 30 jaar – met de Margriete zouden we aan ons 30ste jaar beginnen – is een stuk culturele geschiedenis. Een oord waar we alles deelden: een lach, een traan, grote vreugde, maar helaas ook hels verdriet. Dat vergeet je niet.”

Overbruggen

“We besloten om niet te verkopen. We beloofden aan onze voorouders om goed voor ons monument te zorgen, aangezien het zo’n grote geschiedenis met zich meedraagt. We blijven graag de goede pleegouders van onze mooie harmonie, toneel- en dansvereniging. We overbruggen en besluiten met de leuze die op de vlag van de harmonie staat: Hoop in de toekomst”, besluit Suzy Deblaere.

Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot Suzy Deblaere via 0494 26 05 08.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier