https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Buslijnen in Roeselare rijden nu ook naar AZ Delta

Griet Coppé : "De bus zal effectief stoppen aan de voordeur van het ziekenhuis." © (foto SB)
Jos Remaut

Binnenkort wordt het nieuwe ziekenhuiscomplex van AZ Delta in gebruik genomen en daarom past De Lijn de dienstregeling van de stadsbussen aan vanaf nu maandag 2 september. Wie naar het ziekenhuis moet, zal dat kunnen met bus 4 of bus 6.

“Het nieuwe ziekenhuis gaat pas eind dit jaar open voor het grote publiek, maar vanaf maandag 23 september beginnen de eerste personeelsleden er al te werken”, legt schepen voor mobiliteit Griet Coppé uit. “Ook die mensen willen we aanmoedigen om met het openbaar vervoer naar het werk te komen, en daarom zullen er in de nabije toekomst ook nog extra ritten voorzien worden ‘s morgens heel vroeg. De Lijn heeft overigens alles in het werk gesteld om het de busreiziger zo comfortabel mogelijk te maken bij aankomst op de site van AZ Delta. De halte bevindt zich vlak voor de ingang én de lift naar boven, wat erg praktisch is voor mensen die wat minder mobiel zijn.”

Drie bussen per uur

Straks doen twee van de zes Roeselaarse stadslijnen de campus van AZ Delta aan. Om te beginnen wordt lijn 6 naar Oekene wat aangepast: ze maakt voortaan niet meer de omweg via de Kleine Bruanestraat maar de bussen rijden van van aan de Heropbouwstraat via de Rumbeeksesteenweg in rechte lijn naar Rumbeke centrum. Van daar zullen ze niet meer door de Oekensestraat rijden maar door de Kwadestraat naar het Accent Business Park en daarna naar AZ Delta en naar Oekene, waar het Oud Gemeentehuis de nieuwe terminus wordt. Niettemin zal een rit van het station naar AZ Delta met lijn 6 toch nog altijd 25 minuten duren. Voordeel is wel dat bus ook het centrum aandoet, en dat er twee bussen per uur zijn, de hele dag door.

En lijn 4 (nu tot de Bataviawijk) wordt doorgetrokken naar het nieuwe ziekenhuis. Dit gebeurt via de Mandellaan naar Rumbeke, en dan verder via de Kwadestraat naar AZ Delta. Met deze lijn, die niet door het centrum rijdt, doe je er van aan het station ongeveer een kwartier over, maar het nadeel is dat er maar één bus per uur is en dat de dienst beperkt is tot de zogenaamde daluren, wat o.m. inhoudt dat er na 15.30 uur al niet meer gereden wordt.

Een beetje spijtig is ook dat er meteen bij de invoering al werken zijn die de nieuwe dienstregeling verstoren: door werken op de parking van het nieuwe ziekenhuis zal AZ Delta tot nader order nog niet bediend worden, de halte ‘Nieuwe Abelestraat’ wél (enkel lijn 6). Dat is de halte die je kan gebruiken om naar het Accent Business Park te gaan. “Dit is eigenlijk ook nog maar een voorlopige situatie, want in de toekomst willen de bushalte echt wel in Accent Business zelf gaan inplanten”, zegt Griet Coppé. “Maar we wachten hiermee tot na de bouw van de nieuwe toren.”

Ook lijn 60 wijzigt

Door deze nieuwe regeling voor de stadslijnen wordt ook de reisweg van de drukje buslijn 60 (Kortrijk-Izegem-Roeselare) gewijzigd: vanaf Rumbeke-plaats rijdt die vanaf volgende week niet langer langs de Rumbeeksesteenweg naar Roeselare, maar wel via de Mandellaan en de Ardooisesteeenweg. (JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.