Bus naar Lourdes (1) : Het beloofde land

Redactie KW

De komende week vertoeft reporter Philippe Verhaestniet in ons (druilerige) Belgenlandje, maar maakt hij de oversteek richting Pyreneeën. Meer bepaald naar het stadje Lourdes. Dit vredige oord telt om en bij de 17.000 inwoners – Tielt in ‘t klein, zouden ze daar ook een verkeersvrije Markt gehad hebben ? – maar is vooral bekend omwille van het feit dat ene Bernadette Soubirous in 1858 de maagd Maria zou mogen aanschouwen hebben. Zóu, schrijven we wel, want wonderbaarlijke gebeurtenissen uit tijdens zonder fotografie, film en – oh help ! – internet nemen we toch met een korreltje zout.

Sindsdien ontpopte Lourdes zich tot het bekendste bedevaartsoord ter wereld en dat was voor ons reden genoeg om er onze nieuwe zomerreeks voor Krant van West-Vlaanderen in te blikken. Er wacht ons eerst een dertien uur lange busreis richting de Parel aan de Katholieke Kroon, waar volgens de eerste geruchten elk uur een rozenkrans op wordt gebeden ! Nu moet u weten dat ik jaarlijks op zo’n vijf à tien kerkbezoeken afklok – en dan moet het al een héél goed jaar geweest zijn. Er wacht daar ongetwijfeld een cultuurschok op ons, maar een beetje journalist heeft altijd enkele extra blikken empathie in zijn bagage steken, dus daar vrezen we niet voor.

Zieken en ouders

Iedereen denkt bij Lourdes meteen aan het stereotiepe beeld van zieken en ouders die in stilte aan de grot God aanbidden, maar net die clichés hopen we de komende week te doorbreken. Een korte surfsessie – gelukkig leven we nu in een tijd mét internet ! – leert ons dat minstens evenveel jongeren en andere groepen ooit één keer in hun leven Lourdes met eigen ogen willen gezien hebben. En reken ons daar gerust ook maar bij. Het belooft in ieder geval een memorabele trip richting beloofde land te worden. Niet dat we als volleerd priester of pater zullen terugkeren, maar wie weet wordt het niet Napels zien en sterven, maar Lourdes zien en (her)leven.Het resultaat – en of we nu al dan niet met een kruisje rond onze nek rondlopen – leest u vanaf begin augustus in Krant van West-Vlaanderen.

(PVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

>> Deze reportagereeks kwam tot stand in samenwerking met Reizen Herman & Vandamme, www.hervan.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.