Burgerdialoog tijdens eerste Buren zonder Grenzen: “Beschouw als een soort buurtfeest”

Callicanes is een voormalige douanepost op de Frans-Belgische grens tussen Steenvoorde, Godewaearsvelde en Poperinge © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De EGTS-West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale organiseert op 16 april ‘Buren zonder grenzen’, de eerste Frans-Belgische burgerdialoog. De avond gaat door in de oude grenspost van Callicanes en verloopt in samenwerking met de MOT (Mission Opérationelle Tranfrontalier, Parijs).

De EGTS staat voor Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking. “Er zijn er een zeventigtal, die actief zijn aan de Europese binnengrenzen. Ze bieden een formele basis om te kunnen samenwerken over de grens heen”, vertelt Heleen Notebaert van EGTS. De EGTS, die al sinds 2009 actief is voor samenwerking en samenleven in de grensstreek tussen de Westhoek en Frans-Vlaanderen wil de komende jaren meer de nadruk leggen op de interactie tussen de inwoners van beide zijden van de Schreve. Deze eerste editie van Buren zonder grenzen is de aanzet. “Het is de bedoeling om in de toekomst vaker met de Frans-Belgische buren bijeen te komen. Buren zonder grenzen wordt georganiseerd omdat alles draait rond de inwoners van onze grensregio. Het is fijn om als inwoner de buren van de andere kant van de grens te kennen en met hen te praten over het leven van alledag aan de grens. Het is een mogelijkheid om contact te leggen met de buren en met het team van de EGTS. Het is een kans om wie weet ook aan te geven wat anders kan of zou moeten kunnen en daar een rol in te spelen.”

Burgerdialoog

“De EGTS ziet dit als een eerste ontmoeting en dialoog in een reeks. De ontmoeting staat centraal. We benaderen op een interactieve manier een aantal thema’s en willen vooral polsen naar de verwachtingen en de gemeenschappelijke interesses van de deelnemers. Samen kunnen we dan bepalen in welke thema’s we ons bij de komende bijeenkomsten willen verdiepen en op welke manier de volgende bijeenkomsten kunnen verlopen”, aldus Heleen. “Iedereen die in de grensregio woont en nieuwsgierig is om buren te ontmoeten. Beschouw het als een soort buurtfeest. Op het programma staat samen praten met elkaar, nadenken over gezamenlijke interesses en wensen, luisteren kan, je mening geven ook. Alles verloopt in een losse sfeer, we reiken een aantal thema’s aan en hebben het over het leven in de grensregio op een informele manier. We sluiten af met een hapje en drankje.”

(Lees verder onder de foto.)

De vrachtwagenparkeerplaats bij Callicanes, tussen Poperinge en Steenvoorde, krijgt een Europese financiële steun van 500.000 euro.
De vrachtwagenparkeerplaats bij Callicanes, tussen Poperinge en Steenvoorde, krijgt een Europese financiële steun van 500.000 euro. © LBR

De vrachtwagenparkeerplaats bij Callicanes, tussen Poperinge en Steenvoorde, krijgt een Europese financiële steun van 500.000 euro. Met het project Next Level Parking wil POM West-Vlaanderen het parkeerterrein van de toekomst ontwikkelen. De totale kostprijs voor de heraanleg van de parking bedraagt zo’n 1,5 miljoen euro, waarvan 500.000 euro gefinancierd wordt via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier