Extra infovergadering over zwaar verkeer in de Steenstraat in Mesen

Burgemeester Evrard licht toe.©Eric Flamand EF
Burgemeester Evrard licht toe.©Eric Flamand EF
Redactie KW

De problemen met het zwaar doorgaand verkeer op de gewestweg N314 in Nieuwkerke-Mesen blijven de gemoederen beroeren. Enkele haatmails en andere reacties van bewoners hebben burgemeester Sandy Evrard van Mesen doen besluiten om zaterdagmorgen een infovergadering te organiseren.

Na vele vergaderingen met de gemeente Heuvelland, AWV, Clarebout en het kabinet Peeters kon er begin februari uiteindelijk een compromis bereikt worden om een proefproject van zes maanden op de starten..

Proefproject

Het proefproject werd als volgt uitgewerkt: “In de straat die deels op het grondgebied van Mesen (Steenstraat) en Wijtschate (Komenstraat) ligt, kunnen vanaf halfweg april 2021 niet langer vrachtwagens kruisen in de woonstraat. Alleen vrachtwagens komende van Nieuwkerke kunnen nog door de straat rijden in de richting van de Vier Koningen. Lokaal vrachtverkeer en lokale landbouwvoertuigen zijn wel nog toegelaten in beide richtingen.” lichtten toen beide burgemeesters toe.

Tijdens dit proefproject voorzien stad Mesen en de gemeente Heuvelland de rijweg van een aantal plaatsen waar verkeer beter kan kruisen. Het verkeer van de Vier Koningen dat in de richting van het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes moet, zal voortaan een grote omweg moeten maken, via de N336 (Rijselstraat) en de N331 (Kemmelseweg).

Goedkeuring

Tot daar het voorstel dat AWV heeft uitgewerkt. Mesen heeft dit deze week laten goedkeuren op de gemeenteraad en eerder al in het schepencollege, Verwacht wordt dat dit ook eerstdaags zal gebeuren in Heuvelland en Ieper. Eens die goedkeuringen er zijn zal AWV over kunnen gaan tot het aanbrengen van de nodige signalisatie en kan het proefproject worden opgestart.

Deze week kregen de betrokken partijen een brief in de bus van een advocaat van de firma Claerebout, die daarin aanklaagt dat de gebruikte cijfers niet correct zijn. Hij beweert ook dat de filmpjes die op sociale media verschijnen gemanipuleerd zijn en dat het geheel wordt georkestreerd door burgemeester Evrard.

Veiligheid eerst

Zeker dat laatste zette kwaad bloed bij de burgemeester. “Nooit of nooit zou ik zoiets doen, of laten doen. Als burgemeester kan ik dat echt niet maken. Mocht ik daarop betrapt worden dan mag ik het onmiddellijk gaan uitleggen in Brugge”, aldus de burgemeester.

“Voor mij telt in eerste instantie de veiligheid van de bevolking, en op vandaag kan ik die niet garanderen. Dat komt door de vele vrachtwagens die dagelijks door de dorpskom rijden”, gaat hij verder. “Ik benadruk nog eens dat ik niets tegen de firma Claerebout heb, maar dat ik bezorgd ben voor de bevolking.”

(EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.