Er zit al lang een haar in de boter tussen de burgemeester van de kustgemeente en Fedasil. Op de luchtmachtbasis in Koksijde bevindt zich een open asielcentrum waar een driehonderdtal personen verblijft. Eind maart ging het centrum op eis van de gemeente een tijdje preventief in lockdown. Nu ligt de burgemeester in de clinch met Fedasil over het ontbreken van testen op kinderen in het centrum.

"In rusthuizen en andere centra wordt uitgebreid getest, waarom kan dat dan niet in het asielcentrum? Er zijn ondertussen besmettingen vastgesteld, maar Fedasil doet alsof er niets aan de hand is. Ik zou van de virologen en de minister van Volksgezondheid graag horen hoe wij dit moeten aanpakken."

De burgemeester zou contact hebben gehad met de directie van enkele scholen. "Zij zien het ook niet zitten dat de kinderen uit het centrum waar besmettingen zijn vastgesteld, zomaar terug naar school komen. Iedereen leeft er erg dicht op elkaar, soms met meerdere gezinnen op een kamer. De regels rond social distancing worden er niet gerespecteerd en bewoners krijgen nog altijd de toestemming om naar familie te gaan in een andere stad. Dat is toch onbegrijpelijk, terwijl iedereen in zijn kot moet blijven om de verspreiding tegen te gaan? "

Volgens Fedasil raden onderzoeksinstellingen niet aan om kinderen te testen vooraleer ze weer naar school kunnen.

Er zit al lang een haar in de boter tussen de burgemeester van de kustgemeente en Fedasil. Op de luchtmachtbasis in Koksijde bevindt zich een open asielcentrum waar een driehonderdtal personen verblijft. Eind maart ging het centrum op eis van de gemeente een tijdje preventief in lockdown. Nu ligt de burgemeester in de clinch met Fedasil over het ontbreken van testen op kinderen in het centrum. "In rusthuizen en andere centra wordt uitgebreid getest, waarom kan dat dan niet in het asielcentrum? Er zijn ondertussen besmettingen vastgesteld, maar Fedasil doet alsof er niets aan de hand is. Ik zou van de virologen en de minister van Volksgezondheid graag horen hoe wij dit moeten aanpakken." De burgemeester zou contact hebben gehad met de directie van enkele scholen. "Zij zien het ook niet zitten dat de kinderen uit het centrum waar besmettingen zijn vastgesteld, zomaar terug naar school komen. Iedereen leeft er erg dicht op elkaar, soms met meerdere gezinnen op een kamer. De regels rond social distancing worden er niet gerespecteerd en bewoners krijgen nog altijd de toestemming om naar familie te gaan in een andere stad. Dat is toch onbegrijpelijk, terwijl iedereen in zijn kot moet blijven om de verspreiding tegen te gaan? "Volgens Fedasil raden onderzoeksinstellingen niet aan om kinderen te testen vooraleer ze weer naar school kunnen.