Burgemeester tempert commotie rond ‘geschrapt’ speelpleintje Koutermolenwijk: “Het speelpleintje komt er met het burgerbudget wél”

© (Foto JH)
© (Foto JH)
Redactie KW

In Kortemark is er veel commotie over het speelpleintje dat er zou komen in de Koutermolenwijk maar na protest van buurtbewoners geschrapt zou worden. Nochtans zou het pleintje er komen op initiatief van buurtbewoners. Het was immers het winnende ontwerp van het burgerbudget 2020, een nieuw initiatief van de gemeente. “Ik betreur deze commotie, want wij luisteren nét wel naar de initiatiefneemster”, reageert burgemeester Karolien Damman.

Eind vorig jaar keurde de gemeenteraad in Kortemark een nieuw initiatief goed: het burgerbudget. Elk jaar wordt er 5.000 euro uitgetrokken om een voorstel tot project van een burger of vereniging te laten realiseren. In maart werd bekend gemaakt dat het voorstel van inwoonster Sofie Segaert de meeste stemmen kreeg. Daardoor zou een wijkspeelpleintje worden gerealiseerd in de Koutermolenwijk. Daar wonen immers veel gezinnen met kinderen. De gemeente stuurde nu een bewonersbrief rond waarin gemeld wordt dat het speelpleintje er niet op die locatie komt, maar elders. “Tot onze spijt stellen we vast dat er veel vragen en ongerustheid is in de wijk over de impact van het speelpleintje. Het zou in de praktijk leiden tot ontevredenheid en wrevel, terwijl de bedoeling net was om mensen dichter bij elkaar te brengen.” Nadat het project van initiatiefneemster Sofie won kreeg ze echter te horen dat er toch wat bewoners uit de wijk het speelpleintje niet wensten. Daarom besloot ze een andere locatie te zoeken en stuurde de gemeente een brief naar de inwoners van de Koutermolenwijk.

Nooit gezocht naar verzoening

De brief leidt tot veel commotie in Kortemark. Vooral de oppositie schiet met scherp. “Wij vielen van onze stoel”, klinkt het bij Tim Deweerdt van CONTENT. “De gemeente toont hier andermaal geen ruggengraat. Van zodra er één kritische noot klinkt laten ze het project verdrinken. Ze luisteren veel te snel naar tegenstanders en laten het project door hen kapen. En dan brengen ze inwoners op de hoogte via een zeer vage brief. Wij stellen ons hier veel vragen bij. Waarom werd er niet geluisterd naar voorstanders? Er is nooit gezocht naar een verzoening. Ze lieten Sofie ook haar plan trekken en boden niet de minste ondersteuning. Dit is een kaakslag. Ook onafhankelijk gemeenteraadslid Mark Pollentier en enkele burgers uiten op sociale media hun ongenoegen.

“Alles in samenspraak met initiatiefneemster”

Burgemeester Karolien Damman (CD&V) betreurt de commotie. “Enerzijds denk ik dat de brief verkeerd werd geïnterpreteerd en dat men denkt dat de gemeente het burgerbudget of het speelplein zal afschaffen. Dat is absoluut niet zo. Anderzijds wil ik benadrukken dat wij de hele tijd in overleg staan met Sofie. Zij krijgt wel degelijk de begeleiding. Zij meldde ons dat er weerstand was vanuit de wijk en dat daarom beter een andere locatie werd gekozen. Daar is ze zelfs al naar op zoek, en ook daar wordt overleg gepleegd met de buurt. Als dat rondkomt, zal het speelplein dan neergezet worden. De brief die wij als gemeente stuurden naar de inwoners was net om die last van Sofie weg te nemen, en ook dat gebeurde na overleg.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten