Burgemeester Mesen voltrok eerste huwelijk sinds najaar 2019: “Zelfs reis verplaatst om mensen te kunnen trouwen”

Sandy Evrard verbond afgelopen zaterdag 29 mei Giovanni Fin en Nathalie Dondaine in de echt. Het was zijn eerste huwelijk sinds eind 2019. (gf)
Sandy Evrard verbond afgelopen zaterdag 29 mei Giovanni Fin en Nathalie Dondaine in de echt. Het was zijn eerste huwelijk sinds eind 2019. (gf)
Philippe Verhaest

Giovanni Fin en Nathalie Dondaine. Zo heet het gelukkige paar dat afgelopen zaterdag op het Mesense stadhuis elkaar eeuwige trouw heeft beloofd. Ook voor burgemeester Sandy Evrard was het een memorabel moment, want voor het eerst sinds het najaar van 2019 kon hij nog eens een huwelijksplechtigheid in goede banen leiden. “Ik heb er evenveel van genoten als het koppeltje zelf”, glundert hij.

Sandy Evrard (52), sinds 19 jaar burgemeester van de kleinste stad van ons land, maakt er al even lang een punt van om élk huwelijk in zijn gemeente zelf te voltrekken. In april moest hij voor het eerst in bijna twee decennia die rol aan een van zijn schepenen overlaten, want de man lag zelf met hartproblemen in het ziekenhuis. “Daar heb ik toen echt van afgezien”, zegt hij. “Die huwelijksplechtigheden op het stadhuis, dat is eten en drinken voor mij. Maar door de coronacrisis hadden we sinds het najaar van 2019 geen enkele trouw meer op ons grondgebied. Ik keek er enorm naar uit, maar het was gewoon niet mogelijk.”

Ik probeer van elke trouw iets speciaals te maken

Afgelopen zaterdag stond Sandy opnieuw zelf aan het huwelijksroer. “Je kan niet geloven hoe hard ik ervan genoten heb”, glundert hij. “Minstens evenveel als het koppeltje zelf. Op zo’n momenten voel je je een echte burgervader en ben je helemaal verbonden met de Mesenaars. Ik probeer er ook altijd iets speciaals van te maken. Ik ratel niet zomaar de wetteksten af, maar zorg ervoor dat ik weet wie er voor me zit, hoe hun eventuele kinderen heten, wat hun achtergrond is, enzovoort. En dat appreciëren de mensen wel.”

Vanaf woensdag worden de regels opnieuw wat soepeler, iets wat Sandy alleen maar kan toejuichen. “In onze trouwzaal zullen we een dertig- tot veertigtal mensen een plek kunnen geven, want we willen de afstand kunnen garanderen. Maar de aansluitende receptie, die ook weer zal kunnen plaatsvinden, kunnen we eventueel op het het marktplein voor het stadhuis laten doorgaan. Bij een glaasje even rustig bijpraten, daar kijk ik wel naar uit.”

Verdubbeling

In 2020 klokte de teller van het aantal huwelijken in Mesen af op nul. Burgemeester Sandy Evrard hoopt dat 2021 een topjaar wordt. “Het is niet zo dat we in normale tijden elke week een huwelijk mogen vieren, met net iets meer dan duizend inwoners zou dat wel erg straf zijn”, glimlacht hij.

“Doorgaans vinden er een viertal trouwpartijen per jaar plaats in onze gemeente, dit jaar zou dat wel eens een verdubbeling kunnen worden. En daarvoor schuif ik al graag eens in mijn agenda. Deze zomer hebben mijn vrouw en ik onze reis naar Zuid-Frankrijk zelfs verplaatst, zodat ik zelf een wettelijk huwelijk kan voltrekken. Als burgemeester vind ik het mijn plicht om aanwezig te zijn en onze burgers zelf te kunnen feliciteren. Zaterdag heb ik thuis het glas geheven op de jonge trouwers, straks kunnen we dat weer gewoon samen doen.”