Burgemeester Lippens roept alle inwoners op een mondmasker te dragen: “Elementaire vorm van respect”

© belga
Redactie KW

Burgemeester Leopold Lippens doet een oproep aan alle Knokke-Heistenaars en aan al wie er om professionele redenen aan het werk is of verblijft om voortaan een mondmasker te dragen. “Het beschermt jezelf niet, maar anderen wel. Het is een elementaire vorm van respect.”

“Omdat in tegenstelling tot Duitsland er in ons land onvoldoende mensen worden getest, lopen er nog heel wat potentiële dragers van het coronavirus rond zonder het zelf echt te beseffen”, legt een bezorgde burgemeester Lippens uit.

“Zij kunnen bij het sporten of winkelen het virus ongewild aan andere personen doorgeven. Wie een mondmasker draagt, dat mag gerust ook een zelfgemaakt exemplaar of zelfs een sjaal of bandana zijn, verkleint bij het hoesten of niezen de kans dat het virus zich verder verspreidt. Diverse groepjes enthousiaste dames zijn in Knokke-Heist al weken in de weer met het stikken van mondmaskers. Ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen. Een dergelijk simpel stukje textiel beschermt jezelf niet tegen Covid-19 maar je zorgt er wel voor dat je anderen niet besmet. Dit is een elementaire vorm van respect, zeker ten opzichte van de vele oudere en andere kwetsbare groepen die in onze gemeente vertoeven”, aldus burgemeester Graaf Leopold Lippens.

Geen vrijgeleide om andere voorzorgsmaatregelen te negeren

“Het dragen van een masker is uiteraard geen vrijgeleide om de andere maatregelen zoals handhygiëne en voldoende afstand houden te negeren. Ook het op- en afzetten en bewaren van dergelijk masker moet correct gebeuren. Dit beschermingsmateriaal kan immers zelf ook een infectiebron worden. Wanneer we met z’n allen een masker zouden dragen, zou dat een vals gevoel van veiligheid kunnen geven, waardoor we het minder nauw nemen met maatregelen voor handhygiëne en social distancing. En dan komen we helaas bedrogen uit en zou er zelfs een toename kunnen zijn van het besmettingsgevaar. Daarbij komt natuurlijk ook dat chirurgische maskers voorbehouden moeten blijven voor wie het echt nodig heeft, zoals besmette patiënten en zorgverleners buiten het ziekenhuis die in contact komen met dergelijke patiënten.”

Zelf aan de slag gaan

Op de website https://maakjemondmasker.be wordt uitgelegd hoe je zelf mondmaskers, goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid, kunt maken. Deze maskers zijn van mindere kwaliteit dan de chirurgische maskers maar vormen sowieso wel een fysieke barrière voor de grote druppels en verminderen de kans dat je je gezicht aanraakt met je handen. Draag je zo’n masker, blijf dan de regels voor een goede handhygiëne en social distancing respecteren. Let er eveneens op dat het masker goed aansluit en je mond en neus bedekt. Was goed je handen met water en zeep onmiddellijk voor en na gebruik en raak het masker niet aan met je handen, enkel de linten. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier