Buren zetten derde juridische stap tegen komst nieuwe appartementen, bouwpromotor stelt project uit: “Dit is niet correct”

Het buurtcomité Olm wil niet dat de weinige groene plekjes verdwijnen. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Buurtcomité Olm trekt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de komst van een nieuw wooncomplex langs de Olmstraat. “De groene plekjes zijn erg schaars in onze stad. Dat zoiets dan gebeurt, tart elke verbeelding”, klinkt het. Intussen moet projectontwikkelaar KUB de werken uitstellen. “Het is jammer dat dit als anti-groen wordt bestempeld, het is net een groen project”, reageert de CEO.

“Er is nog steeds veel om voor te vechten. Er moet recht geschieden”, vertellen de leden van Buurtcomité Olm. Midden 2023 begon het protest tegen de komst van een nieuw appartementencomplex naast de Aldi-parking in de Olmstraat. De buren verenigden zich en dienden samen met vzw Bescherm Bomen en Natuur en andere inwoners zo’n 120 bezwaren in.

“Door de 39 appartementen verdwijnt er groen uit het straatbeeld en stijgt de verkeers- en parkeerdruk. De kern is verzadigd, wooncomplexen als dit kunnen in het centrum eigenlijk niet meer vergund worden”, klonk het toen. “We hebben de bezwaren onderzocht. Maar deze bouwplannen passen perfect in de omgeving. Het is een kernversterkend project en op de inhoud is niets aan te merken”, reageerde schepen van Omgeving Kristof Chanterie (CD&V).

Tegelwippen

De buren trokken nadien naar de provincie. Maar die kende deze zomer de vergunning toe. Projectontwikkelaar KUB startte na het bouwverlof de werken op. “Meteen werden de belangrijkste bomen op de site gerooid”, vertelt buur Katlijn Dheedene. “De groene plekjes zijn erg schaars in onze stad. Dat zoiets als dit dan toch gebeurt, tart elke verbeelding. Maar de gewone burger moet dan wel tegelwippen.”

LEES OOK. Buren protesteren tegen nieuw appartementencomplex in centrum: “Groen verdwijnt voor extra verkeer en parkeerdruk”

“Er zaten trouwens vleermuizen in die bomen, dat zijn de meest beschermde diersoorten van Europa, en dan mag je die bomen niet rooien. Ook al liggen de belangrijkste bomen om, er is nog steeds veel om voor te vechten.” De buren trekken daarom naar de Raad van Vergunningsbetwistingen.

Bernard Delmulle, CEO van KUB, reageert ontgoocheld. “We hebben de beste bedoelingen met deze site en zijn erg trots op ons mooie ontwerp. Het is jammer dat dit als anti-groen wordt bestempeld, het is net een groen project. Dit is niet correct en onrechtvaardig. We hebben op vandaag nog steeds geen officieel schrijven ontvangen. Maar toen we hoorden dat de buren naar de Raad trokken, hebben we beslist om de werken tijdelijk stil te zetten. Hoewel we in dit dossier al veel tijd verloren.”

Parkeerkelder

“Ik wil ook nog een kanttekening plaatsen bij die 120 bezwaren. Daar zaten ook Waregemnaars tussen die hier niet wonen en zelfs mensen uit Oudenaarde en Dilbeek, het zijn dus geen 120 buren die bezwaar aantekenden.”

“Voor alle duidelijkheid: de commotie laat ons niet onberoerd. Maar we houden bij dit project veel rekening met de omwonenden en hebben onze plannen al meermaals aangepast. Het aantal bouwlagen is niet hoger dan de reeds bestaande constructies, we voorzien een eigen parkeerkelder waardoor de helft van het terrein voorzien kan worden van groen, met bomen, hagen en struiken.”

“Het opgepompte water zal tijdens de werken een monitoring ondergaan en alle bevoegde instanties hebben ons gunstig advies verleend. We zouden dus graag onze werken voortzetten. En om af te sluiten: het stuk groen dat zogezegd verdwijnt, is privéterrein. We behouden de bomen waar mogelijk en zorgen met ons project voor een groener en open straatbeeld waarbij een nieuwe trage weg naar de Stationsstraat leidt.”

“Het zijn ontwikkelingen als deze die uitermate geschikt zijn om de principes van de bouwshift op toe te passen en op deze manier de buitengebieden van extra beton te helpen vrijwaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier