Brugse vuurspuwer start met crowdfunding na zwaar ongeval

De bestelwagen van Flor Expeels is perte totale. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville

Bij een zwaar verkeersongeval raakte de bestelwagen, aanhangwagen en motor van de bekende vuurspuwer Flor Expeels volledig vernield. Omdat de chauffeur, aan wie hij het stuur overliet, niet verzekerd is, moet de Bruggeling alle herstelkosten zelf dragen. “Allicht keer ik terug naar de bouw, maar we gaan ook een crowdfunding en fotoshoots organiseren”, klinkt het strijdvaardig.

Flor Expeels groeide de voorbije jaren uit tot een begenadigd vuurspuwer. Flor speelde als kind al graag met vuur en wat in 2015 begon als een hobby is intussen uitgegroeid tot zijn beroep. In april deed hij nog een stunt van formaat in Parijs. Flor gaf zijn vaste job in de bouw, als dakwerker meer bepaald, op voor zijn passie. Dat liep al vlug behoorlijk goed maar de voorbije maanden en weken kreeg Flor met dubbele pech af te rekenen.

“Door de coronacrisis heb ik tal van shows moeten afgelasten en er kwamen ook geen nieuwe boekingen meer binnen”, vertelt Flor Expeels. “Omdat er toch brood op de plank moet komen, ben ik tijdelijk terug aan de slag gegaan als daklegger. Ik heb er vertrouwen in dat de boekingen voor shows en shoots stilaan wel weer zullen aantrekken, maar daarvoor heb ik natuurlijk wel vervoer en materiaal nodig. En dat is nu net het probleem.”

Flor raakte eind juni betrokken bij een ernstige verkeersongeval op de autosnelweg ter hoogte van de Franse stad Rouen.

Tegen vangrail

“Samen met mijn assistent, die onder meer instaat voor de veiligheid en dus ook het blussen, kwam ik met de bestelwagen terug van een evenement in Normandië. Dat is een soort bijeenkomst van professionals in het vuurspuwen. Met de bestelwagen werd ook een aanhangwagen voortgetrokken, met daarop een motor wie we gebruiken tijdens de shows. Omdat ik nogal moe was, vroeg ik aan mijn medewerker of hij het stuur wilde overnemen. Maar plots raakte hij blijkbaar door iets afgeleid, terwijl ik met wat papieren bezig was. Ik zag hem naar mij kijken en tegelijk zag ik heel de bestelwagen in de richting van de vangrail afglijden. We zijn er tegenaan gebotst, de aanhangwagen sloeg los en werd tientallen meters ver geslingerd. Met de bestelwagen kwamen we ook nog eens tegen de vangrail aan de andere kant van de weg terecht. Wij kwamen er met de schrik vanaf, maar zowel de aanhangwagen, bestelwagen als de motor zijn rijp voor de schroothoop. Het grootste probleem is nog dat de chauffeur, waar ik al drie jaar mee samenwerk, zijn verantwoordelijkheid niet opneemt. Hij had gezegd dat hij een oplossing zou zoeken, maar ik hoor of zie hem niet meer… Doordat hij niet in de autoverzekering van de bestelwagen is opgenomen als verzekerde bestuurder, moet ik nu zelf voor alle kosten opdraaien. Dit krijgt sowieso een vervolg voor de rechtbank.”

De schade wordt gerekend op 20.000 euro.

“Zonder zijn bestelwagen om mijn materiaal te vervoeren kan ik nauwelijks vuurshows doen. Wellicht keer ik terug naar de bouw, maar we gaan ook een crowdfunding organiseren. Daarnaast zullen we fotoshoots houden, waarbij mensen zich op de foto kunnen laten zetten bij een achtergrond van vuur. Hopelijk kunnen we zo wat geld binnenhalen.”

Wie Flor wil steunen, kan dit doen via deze link: https://nl.ulule.com/firemobile/coming-soon/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten