Brugse Sterrenstoet zoekt nog figuranten

De twee busseschudders in hun nieuw kostuum voor de Sterrenstoet, met het vernieuwd bestuur van het Comité voor Initiatief. © Michel Vanneuville
Stefan Vankerkhoven

Op 18 en 19 december, telkens om 14.30 uur, trekt de Sterrenstoet, na een onderbreking door de coronacrisis, opnieuw door de winkelstraten van Brugge, om te schuddenbussen voor een goed doel. Deze keer gaat de opbrengst naar de vzw Integraal.

De Sterrenstoet, die al sedert 1935 in de koude wintermaand december jaarlijks door de Brugse straten trekt, evoceert de geboorte van Jezus en de vlucht naar Egypte.

Ze telt volgens regisseur Jan Bonne een honderdtal figuranten, veertig schapen, boerenpaarden, een os en een ezel, maar ook twee muziekkorpsen en twee zangkoren die kerstliederen zingen.

Het parcours loopt langs de belangrijkste winkelstraten op de as tussen de Markt en ‘t Zand en in de omgeving van de Markt.

Schuddebussen

Enkele figuranten schuddebussen : ze gaan rond met een collectebus bij voorbijgangers op het parcours, in de hoop dat die centjes doneren voor een goed doel.

Dit jaar is dit welzijnsschakel Integraal, die in Brugge 600 kansarme jongeren én volwassenen ondersteunend onderwijs biedt, huiswerkbegeleiding voorziet en Nederlandse taallessen geeft. “Onze vzw steunt op de belangeloze inzet van 200 vrijwilligers”, stelt voorzitter Peter Vankersschaever.

Niet toevallig vertrekt de Sterrenstoet dit jaar vanuit het Technisch Instituut Heilige Familie, want het zijn de zusters Maricolen die twee huizen in het Rozendal en klassen ter beschikking stellen van de vzw Integraal. Daarnaast verleent de stad Brugge een subsidie en zorgen meerdere serviceclubs voor extra financiële middelen.

Het Comité voor Initiatief, dat de Sterrenstoet organiseert, liet Bruggeling Gauthier Fremaut een nieuw kostuum ontwerpen voor de busseschudders. “Zo zal de stoet haar naam van slunsenstoet misschien kwijtraken”, knipoogt ondervoorzitter Nico Blontrock. Regisseur Jan Bonne zoekt nog vrijwilligers voor de stoet, vooral dames: “Enkele figuranten hebben afgehaakt omdat ze het niet veilig vinden tijdens de coronacrisis. Maar we hebben de toestemming om uit te rukken.”

“We zoeken nog Bruggelingen die in de huid van Jozef en Maria, Koning Herodes, Pietje Vogel, Suskewiet of Schrobberbeek willen kruipen.”

Mondmaskers?

Burgemeester Dirk De fauw zal alvast als figurant meelopen: “Het gaat om een activiteit in de buitenlucht. Desnoods stappen we allemaal met mondmaskers. Alles hangt af van de maatregelen die het overlegcomité zal instellen voor die periode.”

Het Comité voor Initiatief plant opnieuw een eindejaarsfeest op ‘t Zand. “We doen dit in nauwe samenwerking met de Stad en met Pluzand, de handelsvereniging van ‘t Zand”, vervolgt Nico Blontrock. Dirk De fauw vult aan: “Ook voor dit evenement is het afwachten hoe de vierde coronagolf evolueert. We hebben alleszins al nadar hekkens gehuurd om ‘t Zand af te sluiten.

“Wellicht zullen de aanwezigen bij het betreden van het omheind middenvak van ‘t Zand een covid safe pas moeten tonen. En we kunnen, indien nodig, ‘t Zand compartimenteren. De vorige edities waren er 12 à 15.000 aanwezigen.”

Geluidsarm vuurwerk

“Als het eindejaarsfeest kan plaatsvinden, voorzien we geluidsarm vuurwerk. Geen drones meer, want dat was geen succes. Geluidarm vuurwerk is veel diervriendelijker, het zal hen niet doen schrikken”, aldus de Brugse burgemeester.

Ondervoorzitter Nico Blontrock sprak in de plaats van kersvers voorzitter Filip De Craemer. Die had zich ziek afgemeld, nadat hij een derde coronaprik kreeg, voelde hij zich niet in staat om de voorstelling van zijn nieuw bestuur bij te wonen. Het bestuur van het Comité voor Initiatief kreeg ook een boosterprik, want het is fel vernieuwd. Tonino Cherlet is de nieuwe secretaris.

Ondervoorzitter Nico Blontrock ontkent ten stelligste dat er sprake is van een paleisrevolutie, ondanks geruchten over onvrede bij sommige leden: “We zijn geen ruziemakers, de vorige voorzitter heeft ontslag genomen om persoonlijke redenen.”

Vrouwen

Een pijn- en werkpunt bij het Comité voor Initiatief blijft het gebrek aan dames. Nergens in de statuten staat vermeld dat dit een herenclubje is, maar het comité telt slechts twee vrouwelijke leden.

Er zijn naar verluidt twee vrouwen in het kielzog van de vorige voorzitter vertrokken maar er zijn twee nieuwe dames toegetreden tot deze vereniging die sinds 1956 tot doel heeft om culturele activiteiten te organiseren in Brugge.

“Het is de ambitie van ons nieuw bestuur om meer vrouwelijke leden in zijn rangen op te nemen en er wordt ook ingezet op verjonging. Bovendien wil het Comité graag de samenwerking met andere Brugse verenigingen uitbreiden.”

Dames en vrijwilligers voor de Sterrenstoet kunnen zich aanmelden via info@comitevorinitiatief.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.