Brugse stal Wentein leverde koetspaarden voor Britse Household Cavalry in Zandvoorde bij Ieper

Een blik op de ceremonie.
Stefan Vankerkhoven

De stal Wentein uit Brugge leverde vorig weekend paarden aan de Britse Household Cavalry, voor de onthulling van een gedenkteken in Zandvoorde bij Ieper.

Op zaterdag 4 mei 2024 was het honderd jaar geleden dat er in Zandvoorde nabij Ieper een gedenkteken opgericht werd voor Lord Lesley van de Britse Household Cavalry die daar sneuvelde tijdens WO I. Dit monument, opgericht op 4 mei 1924, werd toen onthuld door Field Marshal Haig. Nu honderd jaar later werd dit uitvoerig herdacht.

Koetspaarden

Naar aanleiding van deze ceremonie, traden ruiters en de muziekband van de Household Cavalry op. Al hun eigen paarden acteerden datzelfde weekend voor de Britse Koning Charles III in de Royal Windsor Horse Show in zijn kasteel nabij London. Zo werd er naar betrouwbare paarden gezocht en deze werden dankzij het Last Post Committee uit Ieper gevonden bij de Stal Wentein in Brugge. Verkeersmakke en goed afgerichte paarden die als Brugs koetspaard ingezet worden, werden geselecteerd en mochten aantreden.

De dag vooraf werd in Koolkerke in de stallen nabij het Fort van Beieren, proef gereden. “Onze koetspaarden worden van jongsafaan zadelmak gemaakt om aan verkeer, mensen en muziek te wennen. Ook in de wintermaanden als het minder druk is in de stad, rijden we ze regelmatig onder het zadel uit, om in conditie te blijven. Deze speciaal overgekomen beroepsruiters hadden na een proefrit alle vertrouwen in onze paarden. De organisatie verlangde ook specfieke kleuren van de paarden, naar gelang van hun regiment. Eén paard moest spierwit zijn, want daaraan herkennen ze de trompetters te paard”, stelt Mathias Wentein, die de operatie vanuit Brugge stuurde.

Tweede generatie

Mathias is al de tweede generatie van koetsenuitbaters in de stad. Toch wel indrukwekkend, dat onze paarden tijdens al deze muziekoptredens, relatief rustig bleven en graag in de belangstelling stonden. Ook geen sinecure dat alle materiaal vanuit Engeland naar hier gebracht werd. Zo waren de onderzadels, hoofdstellen, tuigen, en decoraties alles originele stukken. De waardevolle historische cavaleriezadels werden in Ieper opgetuigd.”

De ceremonie in Ieper.
De ceremonie in Ieper.

“Ook de uniformen waren deels 100 jaar oud en werden speciaal voor dit optreden uit de historische kast gehaald. De Britse professionele cavaleristen, verzorgden de show. Sommige van onze koetsiers, stonden mee in voor de logistiek, het vooraf toiletteren, het vervoer van en naar Ieper, de begeleiding tijdens het optreden, … dat gebeurde allemaal door onze vakkundige Brugse grooms.”

“Toch wel nog een kippevelmoment als je onze paarden dan tijdens de Last Post aan de Menenpoort, attent en luisterend ziet stilstaan. En op het einde reden ze in slagorde door de Menenpoort. Om niet te vergeten. Dank aan onze trouwe viervoeters die dit realiseerden,” aldus Mathias Wentein.

Filmwerk

Vader Mark Wentein, voorzitter van de Vzw De Brugse Koetsiers, vult aan: “We hebben in de loop der jaren wel tal van optredens en filmwerk met onze trouwe en goed afgerichte paarden mogen uitvoeren. Zoals de ‘BBC-serie the White Queen’, de film ‘In Bruges’ met Colin Farrell, alle opnames van Aspe en van in ‘Vlaamse Velden’.”

“Maar onze paarden zijn zo betrouwbaar, door het professionele werk in de stad, tussen de toeristen, de vlaggen, de muziek, de wekelijkse markten en jaarlijkse kermissen door met alle respect voor dierenwelzijn en hun gezondheid. Vergeet niet dat sommige van deze paarden al 20 jaar zijn en nog steeds in fitte conditie verkeren. Paarden zijn ook sociale dieren en gaan graag mee op stap.”

“Hier in Koolkerke staat het enige erkende paardenasiel door de Vlaamse Overheid Dienst Dierenwelzijn van West-Vlaanderen. Want na hun professionele carrière, mogen ze hier nog zalig genieten, van hun pensioen. En vangen we ook in beslag genomen, of verwaarloosde paarden op. Dat wordt wel eens vergeten wat we voor al deze dieren doen.

Protocol

Recent mochten de Brugse Koetsiers aantreden voor een protocolair bezoek aan Brugge van tal van Europese hoogwaardigheidbekleders, gezien België momenteel voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. “Als echte ambassadeurs van het Brugs toerisme, kregen we toen ook felicitaties van het Federale Kabinet, om uit meer dan 34 landen gasten vervoerd te hebben”, aldus Mark Wentein.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier