Brugse IJsberen delen nieuw clublokaal met hondensportclub in de Koude Keuken

Redactie KW

De stad Brugge investeert in de Koude Keuken in een clubhuis voor de Brugse IJsberen, en dat voor een bedrag 93.000 euro. Zij zullen die accommodatie delen met flyballclub K-otic Flyers, die al langer in de Koude Keuken zit. “We zijn blij met deze nieuwe locatie, in ons 55-jarig bestaan hebben we immers al veel watertjes doorzwommen”, zegt Koen Kerckhove, voorzitter van de Brugse ijsberenkring.

IJsberen en hondensport, ze hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen. Toch slaan de Brugse IJsberen en flyballclub K-otic Flyers nu de handen in elkaar. “Inderdaad een niet zo alledaagse samenwerking, maar ik ben ervan overtuigd dat het een succesverhaal wordt”, zegt schepen van Sport Franky Demon (CD&V).

Duurzaam clublokaal

Het was de Brugse IJsberen Kring die de stad vorig jaar aanschreef met de vraag of ze van de Koude Keuken hun thuisbasis mochten maken. Ook werd de vraag gesteld of het mogelijk was om er een clubhuis met kleedkamers, douches, sanitair en een knusse bar te laten bouwen. “We zijn als stad begaan met onze sportclubs”, zegt schepen Demon. “ Daarnaast is het een trend dat elke club haar eigen clubhuis wil . Daarom besloten we om aan die vraag tegemoet te komen, met een subsidie van 93.000 euro.”

De enige voorwaarde was wel dat het nieuwe clublokaal duurzaam zou zijn en van een zuinig ruimtegebruik zou getuigen. Daar werd aan voldaan. De infrastructuur zal gedeeld worden met de flyballclub, die in de Koude Keuken al jaren actief is. “Zo kan ook deze club hier in de toekomst opnieuw over een kwalitatief lokaal beschikken. Met hen werd afgesproken dat ze, na de realisatie van het nieuwe clubhuis, de bestaande verouderde constructies op eigen kosten en initiatief zullen afbreken”, aldus nog Demon.

Eindelijk vaste stek

Naast de subsidie van het stadsbestuur, is er ook een eigen inbreng van de Brugse IJsberen van zo’n 24.000 euro. Voorzitter Koen Kerckhove is blij met de nieuwe vaste stek: “Onze club heeft ondertussen al 55 jaartjes op de teller. In al die jaren hebben we al vele watertjes doorzwommen. In een ver verleden, begin de jaren zestig, sprongen enkele stichters ’s winters in het water aan de Bloedput waar toen ook een zwemzone was. Daarna ging het richting de Lac van Loppem, waar we door het gewijzigde RUP genoodzaakt waren om na 45 jaar opnieuw uit te wijken , ditmaal naar de Krulleput op Sint-Andries.”

“Daar viel ons wekelijks zwemfestijn in 2019 in het water door de aanhoudende droogte en blauwalg in het water. In de loop van ons 55-jarig bestaan roeiden we dus telkens met de riemen die we hadden. We zorgden steeds voor onze eigen, beperkte accommodatie ”, klinkt het.

Pionier

De koninklijke zwemclub besloot in nood uiteindelijk toch aan te kloppen bij het stadsbestuur. “ In het verleden konden we immers al vaker op een mooie samenwerking rekenen met de stad. De stad Brugge kan zich trotse pionier noemen in het ter beschikking stellen van open water als zwemzone. Denk maar aan de Langerei voor onze jaarlijkse doortocht, de kerstduik en de triatlon, de Damse Vaart voor de Langerei Zwemmers, de Sint-Pietersplas voor diverse triatlonclubs en de Coupure voor het zomerzwemmen. We staan als club ook mee aan de bron van het openwaterzwemmen in de stad”, aldus voorzitter Koen Kerckhove.

Om de veiligheid bij het in en uit het water gaan te waarborgen, komt er nog een steiger aan de vijver van de Koude Keuken. De Brugse IJsberen waagden zich daar zaterdagmorgen meteen aan een frisse duik. “De vijver is zo zuiver als kraantjeswater en de temperatuur bedraagt vandaag 1°C. Onze nieuwe locatie doet haar naam dus alle eer aan”, knipoogt Koen Kerckhove. Ook voorzitter Filip De Witte van flyballclub K-otic Flyers is tevreden. “We heten de Brugse IJsberen hier van harte welkom. We zijn ervan overtuigd dat we goede afspraken zullen kunnen maken en dat we samen een mooie, sportieve toekomst tegemoet gaan in de Koude Keuken”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier