Brugse burenstrijd onder hoogspanning: de belangrijkste stadsderby van de eeuw

Een beeld van de vorige kampioenenviering van Club op de Markt in Brugge. © KURT DESPLENTER BELGA
Stefan Vankerkhoven

Zondag staat de belangrijkste derby in meer dan honderd jaar op het programma. Club heeft na een onwaarschijnlijke remonte in de play-offs genoeg aan één puntje om de 19de titel in zijn geschiedenis te vieren. Cercle is op zijn beurt nog steeds in de running voor een Europees ticket na een ijzersterk seizoen. Bij iedereen staan de zenuwen strak gespannen: bij de eersteklassers, het stadsbestuur, de politie en de horeca. “Als Club geen kampioen zou worden… Daar wil ik niet aan denken.”

Het Jan Breydelstadion zal zondag uit zijn voegen barsten met 23.000 uitzinnige Clubsupporters en 1.500 dolenthousiaste Cerclesupporters, het maximum aantal ‘bezoekende’ fans. Club heeft zondagavond aan een gelijkspel tegen stadsrivaal Cercle genoeg om kampioen te spelen.

Groen-zwart moet dan weer minstens een punt halen en rekenen op een nederlaag van Racing Genk tegen Union om de vierde plaats, die recht geeft op Europees voetbal, te bemachtigen. Het wordt dus een zwaar beladen stadsderby, sportief zelfs een van de belangrijkste ooit.

Harde kernen

Daarbij komt dat de Brugse voetbalderby’s al anderhalf jaar als risicowedstrijden behandeld worden na zwaar geweld tussen de harde kernen van de twee eersteklassers. “De politie is zich bewust van het grote sportief belang en de bijhorende risico’s van deze wedstrijd, met hevige emotionele reacties van de supporters”, klinkt het bij de politie.

“We voorzien zondag nog extra manschappen. Zoals voor alle risicomatchen geldt een verbod van glas en pyrotechnisch materiaal. Supporters zullen ook niet gemaskerd mogen rondlopen.”

Prikkeldraad

Ook de horeca op de Platse bereidt zich volop voor. De uitbater van Frituur Carlos zal vrijdag opnieuw de intussen bekende prikkeldraad op zijn dak installeren, om te voorkomen dat supporters op zijn zaak zouden kruipen en schade zouden aanrichten.

De Platse wordt zondag vanaf 15 uur afgesloten voor alle verkeer

De vier horecabazen van het plein de uitbaters van Den Comptoir, De Chalet, Carlito’s en Jan Breydel zaten dinsdagavond samen met de voetbalcel en de Stad Brugge om de veiligheidsmaatregelen rond deze topmatch voor te bereiden én op herbruikbare bierbekers bij de stad te lenen.

“De vier cafés werken samen, er zal één dj zijn met luidsprekers aan de vier cafés”, vertelt Jan Vandenbogaerde (61), die al 27 jaar De Chalet uitbaat. “De derby zal op grote schermen gevolgd kunnen worden.”

Evenementenplein

De Platse wordt vanaf 15 uur afgesloten voor alle verkeer en wordt omgetoverd tot een groot evenementenplein, met mobiele wc’s. Daar zal plaats zijn voor ongeveer 3.000 supporters. “Het verheugt mij dat de politie instemt met het afsluiten van de straat, zo hebben de supporters meer ruimte. Anders krijg je miserie.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Gelukkig zijn de rioleringswerken op het gemeenteplein van Sint-Andries klaar en is de bouwput tijdelijk dicht, in afwachting van de tweede fase van de heraanleg, die op dinsdag 28 mei begint.”

Dubbel feest?

De uitslag van de wedstrijd zal zonder enige twijfel de sfeer ná de match bepalen: wordt het een en al feest of doffe ellende en frustratie? “Het is bang afwachten op de uitslag van de match”, gaat Jan Vandenbogaerde verder. “Als Club geen kampioen zou spelen… Daar wil ik niet aan denken.”

“Ik hoop dat Genk verliest bij Union en dat Club en Cercle gelijk spelen. Dan is er een dubbel feest, wat ongezien zou zijn in de Brugse geschiedenis. Wees gerust: de cafés zijn voorzien op voldoende biervaten… en frisdrank voor een volksfeest.” Als Club kampioen speelt, mag er zondagavond tot 23 uur op de Platse een dj-optreden zijn.

Huldiging

Bij Club Brugge zelf willen ze naar de buitenwereld toe nog niet spreken over een kampioenenviering. “We leven in alle rust naar de match toe, de focus ligt nu enkel daarop”, zegt Kirsten Willem, woordvoerder van Club Brugge.

Het stadsbestuur treft wel al voorbereidingen, mocht het zover komen. “Als Club Brugge kampioen wordt, zullen we Hans Vanaken en zijn medespelers op maandagnamiddag vanaf 18 uur op de Markt huldigen”, vertelt burgemeester Dirk De fauw. “Inderdaad al daags na de wedstrijd, maar dat is op vraag van Club Brugge.”

“Ze hebben ons gevraagd om die mogelijke viering dan zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, want de spelers willen na die laatste competitiematch op vakantie vertrekken. Daarvoor zullen we zelfs schuiven met de gemeenteraad van maandag, zodat ook de raadsleden de mogelijke kampioen kunnen feliciteren”, klinkt het nog.