Bruggeling Harold Baltodano ontwerpt eerste design cellostandaard

Harold A. Baltodano is trots op zijn eerste designstuk, een cellostandaard. © Davy Coghe
Arno Van Haverbeke

Harold Baltodano (30) brengt zijn eerste designmeubel sinds de opstart van zijn studio Albert&Albert uit. ‘Aria’ is een cello- en gitaarstandaard die met zijn alternatief design meer dan enkel functioneel moet zijn. “De cello moet uitblinken in het interieur van de mensen.”

In oktober van 2019 richtte Baltodano zijn eigen ontwerpstudio Albert&Albert op. Met Aria brengt hij nu zijn eerste meubelstuk uit. Als muziekliefhebber en gitaarspeler ging hij op zoek naar een stand voor zijn instrument, maar een mooie stand die tegelijkertijd in het interieur past, bleek niet te vinden. De 30-jarige productontwerper besloot dan maar zelf een stand te produceren: “Aria is een muziekterm die past bij de boodschap die ik wil brengen. Tijdens een Aria brengt de muzikant in een stuk een eigen stuk, een eigen verhaal. Voor instrumenten die in mijn stand staan, is dat ook zo. Van mij mogen de instrumenten opvallen en shinen in het interieur van de mensen”, vertelt Baltodano.

Studeren in Milaan

De Bruggeling met roots in Nicaragua studeerde productontwerp in Milaan, waarna hij ging werken bij een Antwerpse juwelier die zich specialiseerde in diamanten. Nadien vertrok hij op Erasmus for Young Entrepreneurs om ervaring op te doen. In Italië ontdekte hij bij vrienden die jazz-gitarist waren, het gebrek aan mooie gitaarstandaarden: “Ik ben ervan overtuigd dat muziek ons leven verrijkt. Het is dan jammer dat ons interieur verarmt door een instrumentenstandaard. Ik wilde daar verandering in brengen”, zegt de Bruggeling.

“Ik vind het belangrijk dat kleine accessoires een grote betekenis hebben”

Met zijn bedrijf, Albert&Albert, wil Baltodano in de toekomst uitgroeien tot een gekend merk in de muziekmeubelsector. De lancering van zijn eerste product was een grote eerste stap voor Baltodano. In de nabije toekomst wil hij ook nog een kaarsenstandaard en designschaal ontwerpen. Accessoires blijven nu zijn core business: “Ik wil klein beginnen. Op lange termijn zou ik me wel willen toeleggen op grote meubels. Nu vind ik het vooral belangrijk dat kleine accessoires een grote betekenis hebben.”

Grootouders

Achter de naam van zijn bedrijf zit bovendien een speciale betekenis: “Mijn grootouders heetten beide Albert. Ze waren een grote inspiratiebron voor mij en ik denk dat ik mijn passie voor muziek toch wel van hen doorkreeg. Ik wilde graag mijn bedrijf opdragen aan hen, dat maakt het speciaal voor mij. Ze overleden jammer genoeg al allebei, ik had graag gehad dat ze de lancering van mijn eerste product konden meemaken. Zij bleven altijd in mijn creativiteit geloven en daar heb ik enorm goede herinneringen aan.”

De productie van de gitaarstandaard ligt bijna volledig in België, en dat doet Baltodano bewust. Hij volgt alle stappen van het productieproces nauwgezet op. Zijn grootste afzetmarkt ligt nu in Europa, maar de productontwerper lonkt nu al naar de VS en Azië: “Ik ga zien waar het me brengt, maar ik wil de export gemakkelijker maken. De bal begint te rollen, nu is het vooral een kwestie van te focussen op wat komt en hard door te werken.” Ook met zijn Italiaanse achtergrond wil hij in de toekomst iets doen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.