Brugge kijkt voor Brede School over de landsgrenzen

Woensdagochtend werd in Hogeschool Howest het Erasmus+ project ‘Building Bridges in Bruges’ gelanceerd: door ervaringen en kennis te gaan opdoen in het buitenland, wil Stad Brugge het concept ‘Brede School’ kwalitatief verder uitbreiden.

Het Erasmus+ project werd woensdagochtend gelanceerd in Hogeschool Howest. © WK

Bij een Brede School slaan verschillende actoren de handen in elkaar om kinderen/jongeren maximale ontwikkelingskansen te bieden. “Kinderen ontwikkelen zich in diverse omgevingen: thuis, op school, op het speelplein… Daarbij doen ze uiteenlopende ervaringen op, maar er zijn grote verschillen in de kansen en keuzemogelijkheden die ze krijgen om zich te ontwikkelen. Met de Brede School willen we die kansen en mogelijkheden maximaliseren”, verduidelijkt schepen van Flankerend Onderwijsbeleid Pablo Annys (SP.A).

Studiereizen

Het proefproject rond de Brede School werd in het schooljaar 2016-’17 opgestart met drie basisscholen, ondertussen zijn het er al tien. “In eerste instantie werd een kwalitatief aanbod van activiteiten tijdens de naschoolse opvang aangeboden. Maar de Brede School kan veel breder gaan dan dat”, aldus Annys, die een opportuniteit zag om via een Europese projectoproep subsidies binnen te halen.

Daarmee worden dit voorjaar al een aantal studiereizen gemaakt door de werkgroep die voor het project Brede School werd opgericht. “In mei gaan we naar Portugal, later in het jaar staan ook nog Zweden en Denemarken op de planning. Die studiereizen zijn volledig gesubsidieerd door Erasmus+”, klinkt het. De stad wil die buitenlandse ervaringen dan concreet gaan toepassen in de Brugse basisscholen. “En we zullen ook bekijken hoe we het Brede School-concept verder kunnen verruimen naar de buurt, de buurtwerking en naar andere domeinen toe”, besluit Annys. Ook Hogeschool Howest en het Steunpunt Diversiteit & Leren van de Universiteit Gent zijn partners van het Brede School-project.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.