Brug Tjollenstraat krijgt waarschuwend opschrift

Schepen Philip Himpe bij de spoorwegbrug in de Tjollenstraat waar bestelwagens en andere voertuigen van een beperkte hoogte tot 2,5 meter onderdoor kunnen. © DJW
Redactie KW

Nadat voor de zoveelste keer een hoog voertuig zich met veel lawaai klem reed onder de spoorwegbrug in de Tjollenstraat, kan de stad met toestemming van Infrabel waarschuwende opschriften boven op het beton laten aanbrengen.

De signalisatie moet bestuurders van lichte vrachtwagens en andere bestelwagens duidelijk maken dat je er alleen onderdoor kan wanneer het voertuig minder dan 2,5 meter hoog is. In het andere geval is er in eerste instantie een botsing met veel blikschade.

“Opvallend is dat de ongevallen vaak met gehuurde voertuigen gebeuren” – Philip Himpe, Schepen van Mobiliteit

“Het blijft een probleem. Dergelijke ongevallen komen er regelmatig voor”, weet schepen van Mobiliteit Philip Himpe. “Een vrachtwagen of een bestelwagen die zich vastrijdt in de tunnel waardoor het dak van het voertuig wordt afgerukt, is geen nieuwigheid meer. Jammer natuurlijk want elke chauffeur of bestuurder zou toch vertrouwd moeten zijn met de hoogte van zijn voertuig. En wie de situatie hier kent, weet dat hij er met een hoge wagen niet altijd door kan. Maar wij willen dat probleem toch enigszins oplossen. Met Infrabel is er al contact geweest met de vraag om er waarschuwende teksten of opschriften te laten opbrengen in opvallende kleuren, duidelijk zichtbaar voor de weggebruikers. Dat mag nu ook gebeuren. Zo vlug mogelijk, zelfs.”

Spandoek weg

In het verleden zijn er elk jaar al zulke ongevallen geweest, meestal met serieuze schade aan het voertuig. “Wat opvalt, is dat het meestal over huurvoertuigen gaat. Verhuurfirma’s uit de regio laten in elk geval de klant duidelijk weten dat ze met bepaalde voertuigen niet zomaar onder de spoorwegbrug in de Tjollenstraat kunnen, dat ze moeten opletten. Maar toch gebeurt dat nog altijd”, stelt schepen Himpe. “Zelf ben ik ook al enkele keren met een bestelwagen onder die brug gereden. Net voor dat gebeurde, stapte ik eerst uit om zeker te zijn dat het kon.”

Eerder liet de stad al waarschuwingselementen aanbrengen, zoals een spandoek. Maar dat werd er afgereden zodat er momenteel niets meer hangt dat de bestuurders van lichte vrachtwagens of bestelwagen waarschuwt. “Wij gaan het in elk geval ook nog eens in de stedelijke verkeerscommissie behandelen. Elke suggestie die tot verbetering leidt, is welkom.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier