Bronzen ringen voltooien het Brothers In Arms Memorial Park

Voorzitter Bart Vermeulen en conservator Johan Vandewalle van Brothers in Arms stelden de bronzen ringen voor die tijdens een grootse plechtigheid in het monument gestoken zullen worden. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Met twee bronzen ringen werd het Brothers in Arms Memorial Park definitief afgewerkt. “Deze ringen zullen binnenkort de tijdelijk geplaatste houten ringen vervangen in de standing stone aan het begin van de sokkel”, vertelt Bart Vermeulen, voorzitter van Brothers in Arms Memorial Project vzw.

“De inhuldiging in 2022 van het broederpaar kreeg heel wat persaandacht. Niet alleen in onze regio, maar ook in Australië”, stelt Bart Vermeulen. Voor velen is het beeld van het broederpaar in het Memorial Park een van de mooiste in de streek. Heel wat bezoekers bezochten al het park. “Het bestuur en onze leden zijn bijzonder trots en gelukkig om ons volgende project te kunnen voorstellen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Maar de bronzen ringen zijn zo goed als klaar om officieel ingehuldigd te worden”, aldus voorzitter Bart Vermeulen.

“Ze werden in België gegoten en zijn uniek in hun samenstelling. Ze wegen ruim 250 kilogram en bestaan uit nieuw brons, maar ook uit een groot deel koperen oorlogsschroot uit Zonnebeekse bodem. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking. De ringen zullen in de komende weken de tijdelijk geplaatste houten ringen vervangen in de standing stone aan het begin van de sokkel van het monument. Naast het monumentale bronzen broederpaar zijn de ringen het universele symbool van het Memorial Park. Oneindige en eeuwige verbondenheid tussen de broers. Eenheid, liefde en vrede zijn immers de grote symbolische waarden van het monument.”

Inhuldiging

De inhuldiging is gepland op zondag 21 april, de zondag voor Anzac Day, en dit in samenwerking met het gemeentebestuur. Er zijn toespraken van burgemeester Ingrid Vandepitte, conservator Johan Vandewalle en voorzitter Bart Vermeulen. Natuurlijk wordt ook het lied van Mark Knopfler Brothers In Arms live gebracht. Om de werking van de Brothers In Arms vzw te blijven financieren, wordt er op Anzac Day (zondag 25 april) na de dawn service een ontbijt georganiseerd van 7 tot 9 uur in café de Dreve. De prijs bedraagt 15 euro per persoon. Inschrijven kan via biamp.belgium@gmail.com met vermelding van het aantal personen. De betaling gebeurt cash ter plaatste. Het aantal plaatsen is beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier