Broers Anseeuw samen te zien in ‘Geef mij een broer’van Kunst Adelt

Na zeven maanden repeteren is Enter, de jongerenwerking van Kunst Adelt Steenbrugge, klaar voor de première van ‘Geef mij een broer’. In dit stuk spelen vooral gevoelens als angst en verdriet op. Bijzonder is dat ook de broer van hoofdrolspeler Hannes Anseeuw deel uitmaakt van de cast. “Onze moeder is trots dat haar kinderen toneel spelen”, klinkt het.

Voor de groep van Enter zitten de repetities erop, nu is het tijd voor de grote première. © Davy Coghe

Draaischijf van Enter is Frederik De Schepper, de coach-regisseur die mee aan de wieg stond van deze jongerenafdeling van Kunst Adelt Steenbrugge. Voor ‘Geef mij een broer’ kreeg hij met Joran Timmerman een rechterhand.Begin oktober vorig jaar begonnen ze samen met 17 jongeren tussen 12 en 18 jaar een verhaal uit te werken. “Via improvisaties en brainstormsessies zijn we op een bepalend thema uitgekomen”, zegt De Schepper. “We onderzoeken tot wat een mens in staat is als angst hem vreemd is. Bij de groep kwam het antwoord ‘iemand doden’ naar voren. Ze wilden ook een spanningsboog creëren.”

Angst en verdriet

Hierdoor is ‘Geef mij een broer’ op een thriller uitgedraaid. Scenografisch wordt dit ondersteund door de belichting. “Geladenheid op de scene creëren, is helemaal anders dan op film of tv”, vindt De Schepper. “Samen met de groep hebben Joran en ik beelden uitgewerkt die die agitatie zou moeten opwekken. Hiervoor hebben we drie verhalen uitgewerkt.”

Hannes Anseeuw (18) speelt de hoofdrol in dit stuk. Hij is Alex, die lange tijd gelukkig was met zijn zuster Lena, vertolkt door Astrid Isenbaert. Een jammerlijk ongeluk zette hun leven op zijn kop. In één klap sijpelde hun geluk weg. Verdriet en angst namen de bovenhand. Naarmate de voorstelling vordert, krijgt Alex dan ook monsterlijke proporties. “Ik maak al sinds mijn twaalfde deel uit van Enter”, vertelt Hannes, vijfdejaars Humane Wetenschappen aan het Sint-Lodewijkscollege. “Mijn moeder Greet Mahieu, die betrokken is bij Kunst Adelt, heeft me hier op mijn twaalfde geïntroduceerd. Ook mijn één jaar oudere zus Anke heeft nog toneel gespeeld bij Enter. Het leuke hier is dat we elk jaar starten met een wit blad en dit samen met Frederik vol kunnen schrijven. Dit is mijn zevende productie en bij elke repetitie voel ik dat mijn personage beter uit de verf komt. Dat motiveert me om me te blijven inzetten, ook al moet ik na deze productie noodgedwongen afscheid nemen van Enter. Misschien kies ik na mijn humaniora wel voor een professionele theateropleiding”, gaat Hannes verder.

Familiestuk

It’s all in the family. Behalve Hannes Anseeuw speelt ook zijn vijf jaar jongere broer Seppe mee in ‘Geef mij een broer’, dat dus een toepasselijke naam heeft. “Na ‘Transparant’ vorig jaar is dit de tweede productie waarin ik meespeel”, schetst Seppe (13), tweedejaars Latijn aan het Sint-Lodewijkscollege. “Ik speel één van de jongeren die wraak willen nemen op Alex. Ook ik heb Enter door mijn mama leren kennen. Ik speel graag toneel, maar het vergt wel een engagement. We hebben heel wat gerepeteerd, maar nu kijken we met zijn allen uit naar de première.”

Enter, de jongerenwerking van Kunst Adelt Steenbrugge, speelt ‘Geef mij een broer’ op de zaterdagen 4 en 11 mei en vrijdag 10 mei, telkens om 20 uur, en op zondag 5 mei om 15 uur in de toneelzaal van de kinderboerderij De Zeven Torentjes, Canadaring 41 in Assebroek. Toegang: 9 euro (vvk) en 10 euro (add).


Info en reserveren: 0487 76 62 48, elke werkdag van 19 tot 21.30 uur of via de website www.kunstadelt.be.

Op YouTube kun je trouwens een trailer van deze voorstelling bekijken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.